„Може би понякога стряскаме, но е по-добре хората да са подготвени. Дали ме изплаши зимата ли? Опитвам се да виждам хубавата й страна - добрите възможности за ски в планината, радостта в очите на дъщеря ми, която не спира да играе със снега, красивата бяла приказка”. Това казва синоптичката на Нова тв Десислава Банова в интервю за „Стандарт”.
„Разбира се, шофирането и паркирането на моменти си е изпитание - както и доста минусовите температури, в които трябва да съм отвън и да се включвам на живо в "Здравей, България" и в Новините. Но през 2012-а ситуацията беше подобна. А ми се наложи с "кенгуру" с бебе на гърба да се боря с преспите и студа. Отразяването на стихиите си е истинско предизвикателство. А в подобни моменти интересът към прогнозата за времето е огромен. Тогава се качих на Витоша, на покрива на телевизията, на паркинга, мерейки снега и чистейки кола в ефир. Беше различно от обичайното ни студио. Но винаги съм откровена. Може би понякога стряскаме хората, но по-добре да са подготвени. Въпреки че често очакват от нас невъзможни неща - например, да кажа, че повече няма да вали. От 19 години информирам за капризите на времето. Често ме спират по улицата, за да ме разпитват за него”, добавя тя.

В рубриката "Моята новина" синоптичките постоянно получават сигнали от зрители за интересни метеорологични явления. Понякога попадат в рискови ситуации при живите връзки - заради технически гаф или заради грешка, допусната от тях или от оператора. Друг път се налагат импровизации - но успяват да реагират на момента достатъчно успешно заради натрупания опит.

Деси Банова през 1998-а е избрана на кастинг за водеща на времето в Нова тв Кандидатите са доста, но нейните "плюсове" са клипове от предишни участия в телевизия. Тя няма притеснения от камерата, успява дори да игнорира излишната суета - въпреки че постоянно е под светлината на прожекторите.

А започва почти на шега. За 19 години се превръща в страхотно дисциплиниран и отговорен човек. Неслучайно през есента беше единственият представител на България на конференцията за климата под егидата на ООН в Маракеш. Деси традиционно участва в подобни престижни форуми, a преди две години подготви и специален филм за климатичните промени.

"Изненадах се колко много технологични постижения има при съоръженията и мощностите, използващи т. нар. "зелена енергия" и колко много личности се вълнуват и са готови да работят против замърсяването на атмосферата. Има обаче и много хора, които отричат или са скептични за това дали човечеството е главният виновник за глобалното затопляне. Те смятат, че става дума за циклични процеси. Съществуват неоспорими доказателства, че температурата на Земята расте правопропорционално на увеличението на парниковите газове", коментира Деси след завръщането си от Мароко.