Проверките на къщите на гостите не се случва само по документи. Извършват се проверки и на място в присъствието на медиите. Проверяваме и къщи за гости, които тепърва ще сключват договори. Проверили сме 14 такива къщи и не сме намерили нередности.

Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ министърът на земеделието Десислава Танева.

"Проверяваме всички 288 къщи, които са под мониторинг. Отново призовавам всички медии да взимат участие в тези проверки. Голяма част от тези къщи функционират наистина като къщи за гости и приемат туристи. Има и изкривявания разбира се. Има системи за контрол и когато излязат резултатите от проверките, което ще стане седмица след края на юни, ще има наказания и уволнения. Къщите за гости са били проверявани и преди.

Процентът на проверки в България е 18, което доста повече от процентите на проверки в Европа. Европейското законодателство е категорично и ясно - има нарушение и връщаш субсидията. Категорична съм, че нарушителите ще върнат субсидиите, които са взели, и българският данъкоплатец няма да плаща нищо.

В други европейски държави има значително по-големи нарушения по програмата за къщите за гости. Ние не сме най-черните в Европа. Наистина огромната част от къщите за гости функционират като такива. Имало е и нередности и трябва се да приложи цялата сила на закона относно тях", обяви Танева.