Разследването за пометения от кметски джип 6-годишен Ивайло Гълъбов от Трън е поето от следовател в Перник. Делото бе изискано от главния прокурор Сотир Цацаров и бе преразпределено след смайващо заключение на разследващите, което възмути близките на детето и разбуни целия град Трън.
То е, че кметът Станислав Николов не бил виновен, защото детето само се блъснало в джипа. Близките на Ивайло обаче още се надяват, че за градоначалника ще има справедливо наказание, пише "24 часа".
 
След катастрофата на 13 ноември м. г. малчуганът е без далак и с половин черен дроб.
Инцидентът става около 7,50 ч на кръстовището край СОУ “Гео Милев”. Тогава първолакът отива към класната стая. При опит да мине зад училищен автобус задницата на джип “Фолксваген Туарег” на кмета го помита, разказват близки на Ивайло. Николов вози своя син до училището. Свидетели на катастрофата има.
 
9 месеца след трагедията обаче майката на Ивайло Анита Гълъбова твърди, че те били заплашвани да не дават показания срещу кмета. Анита не вярва на заключението на разследващия полицай, че детето ѝ е бягало бързо и само се блъснало в кметската кола.
 
От прокуратурата съобщиха, че при разследването са разпитани над 10 свидетели. От експертизите по делото става ясно, че на 6-годишното момче е причинена средна телесна повреда.
 
Разследването е предявено на родителите на детето на 21 юни т.г.
На 12 юли разследващият полицай настоял пред районния прокурор на Трън Бисерка Милушева делото да се прекрати по липса на престъпление. Тогава прокурорката поискала втори разпит на очевидец, който твърдял, че бил натискан да лъжесвидетелства.
 
Според разказа мъжки глас му съобщил по телефона, че ако каже какво е видял, ще бъде уволнен от работа, ще умре и децата му ще пострадат. Свидетелят твърди още, че в полицията разследващият полицай му е дал предварително написани фалшиви показания, които подписал от страх, съобщиха от прокуратурата. Оттам посочват, че срещу Николов до момента няма обвинение.
 
“Ивайло завърши дистанционно 1-ви клас и наесен ще е във втори. Успява въпреки че е на строга диета”, казва баба му Иванка Гълъбова, която е пенсионерка. По-рано тя е работила в общината, дори заварила Николов като кмет.
 
Съпругът на Иванка е охранител в местната поща. “Ивайло иска да спортува и да тренира. Да бъде боксьор, но е без далак”, казва жално баба му. Вчера момченцето отишло в Перник с майка си , която е учителка в СОУ “Гео Милев”. Баща му живеел във Варна. Родителите били разделени и малчуганът бил през повечето време при майка си, разказаха трънчани.
 
В града твърдят, че след инцидента Николов продал джипа си. Той е кмет трети мандат. Избран е от листата на ГЕРБ. През 2013 г. подава оставка след скандал за фалшиви договори за аренда, но след 2 г. отново мери сили в кметската битка.
 
Пред “24 часа” общинският съветник от Трън Десислав Банков обяви, че в четвъртък ще изпрати сигнал до парламентарната антикорупционна комисия срещу Николов за търговия,свързана с картофи. “Ценко Чоков е примабалерина пред Николов и пред феодалщината му”, твърди Банков.


 
6-годишният Ивайло сам се удари в задния ролбар (тръба на калник - б.а.) на джипа ми край СОУ “Гео Милев”, твърди кметът на Трън Станислав Николов.
 
“Онази сутрин возих 12-годишното си дете до училище. Спрях и то слезе. Потеглих и се разминах с училищен бус. Тогава Ивайло тичаше самичък зад него и в този момент той се удря в задната част на джипа. За нещастие, на калниците имаше ролбари, които нараниха стомахчето му”, разказва Николов пред “24 часа”.
 
След сблъсъка той откарал Ивайло в Бърза помощ. “Детето беше преместено да се лекува в Перник. Намерих доктори, звънях по телефони... Давах пари на семейството за лекарства, за лекари и за всичко, каквото се наложи”, обясни кметът. Той твърди, че 9 месеца след трагедията близките са вдигнали шум, защото имали претенции към част от застраховката на джипа му.
 
Сега да се търсят пари от цялата работа, е грозно, смята Николов. В деня на инцидента той отрича да е бил пиян или под въздействието на наркотици: “Аз не съм алкохолик, питайте трънчани”.
 
Николов зави, че е прочел изявлението по негов адрес на премиера Бойко Борисов, но до вчера следобед не се били чували. Борисов написа, че е разочарован от кмета, който е избран от листата на ГЕРБ, тъй като не проявил съпричастност към трагедията.