Полицията в Бобов дол разследва случай на отравяне на три кучета. Сигналът за умъртвените животни е подаден от деца, които се грижели ежедневно за тях, предава струма.бг.

В сряда около 19,00 часа десетината малчугани, на възраст 14-15 години, отишли да нахранят кучетата, но останали неприятно изненадани. Любимците им били мъртви. Разстроени, те позвънили на Соня Иванова, която е природозащитник, и на тел. 112. На място пристигнали полицаи и извършили оглед. Извикан е и ветеринарят д-р Първан Дангов за вещо лице. Той е направил аутопсия на четириногите и е установил, че са отровени с препарати за пръскане на дръвчета.

 

Соня Иванова, която е документирала случая със снимки, разказа: “Десетина деца се грижеха за кучетата. Едното е на няколко месеца. Другото те го спасиха. Беше паднало в реката, извадиха го и то оцеля. Децата са в шок от случилото се. Миналата година някой отрови овчарката Пешо, за която те се грижеха ежедневно. Умъртвените кучата са чипирани, направени са ми всякакви ваксини. Не бяха агресивни, защо ги отровиха…?!”, заяви С. Иванова.

 

За умъртвяване на животни законът предвижда до три години лишаване от свобода. В РУП – Бобов дол е започнато разследване за установяване на лицето, хвърлило отровата на кучетата. Кучетата са отровени в гъсто населен квартал  – Джельовата махала. Имало е опасност някое дете да вземе отровата, която според д-р П. Дангов била сложена в храна.