Диана Точева е успяла да се справи с голяма част от здравословните проблеми на своя син с помощта на GAPS-диетата на невроложката д-р Наташа Кембъл – Макбрайд. Ето накратко историята, която Диана разказа специално за читателите на в. „Доктор”.
- Диана, кога започнаха здравословните проблеми на сина ви?
- Още като бебе. Водещата диагноза на сина ми беше епилепсия с тонично-клонични гърчове и гранд мал припадъци със загуба на съзнание. Беше поставена на 4-месечна възраст. Първите гърчове детето направи на 12-тия ден след раждането. При двете хоспитализации в неонатологията му сложиха различни диагнози – хемолитична болест на новороденото, дължаща се на А – 0 кръвно групова несъвместимост, и другата диагноза – анемия, дължаща се ензимен дефицит. Освен това детето имаше гъбички в червата, изключително висок билирубин, което говореше за чернодробно страдание и пропусклива чревно-мозъчна бариера. Смея да заявя, че това се получи след ваксината за хепатит В.


- Как лекуваха детето?
- Неонатолозите му даваха за около три месеца фенобарбитал, който не му се отрази зле на развитието. Но понеже трябваше да преустановим лечението в неонатологията, спряха малко по-рано медикамента, въпреки че се направи по схема за постепенно разреждане на приемите. В следствие на това детето направи епилептичен статус и вече невролози му сложиха диагноза епилепсия. Дълго време го лекуваха с конвулекс за потискане на гърчовете.  - Как се решихте да прилагате GAPS-диетата?
- Чашата преля, когато на 5 годинки той направи епилептичен статус. Бяхме успели да намалим дозата на конвулекса, но отново върнаха високата доза на медикамента. Тогава осъзнах, че стандартната медицина не може да ни предложи лечение, а само потискане на мозъчната дейност. Имаше изявления, че ще си кара до края с поддържаща доза лекарство. То обаче забавяше развитието му, потискаше мозъчната дейност, сензориката. И така детето не се вмести в така наречените нормални стъпки на детското развитие.
 
Седна с изправена глава
 
и започна да пълзи след рехабилитация, проходи на година и осем месеца. Не твърдя, че нямаше нужда от конвулекс, а че много внимателно трябва да се преценява кога да се дава. В нашия случай имаше смисъл от това лекарство, но може би трябваше да се стартира с някакъв по-щадящ детското развитие метод и след това да се премине към конвулекс в по-ниска доза. Заедно с него можеше да се приложат и други методи, които съществуват в неврологията. Например инжекциите с витамин В6 и кетогенната диета. По принцип дефицитът на В-витамини при епилепсия е голям, а след гърч става изключително голям – особено на витамин В6 и на фолиева киселина. Но тези неща не се предлагат въобще като възможност на родителите, когато детето им има неврологичен проблем. Тези методи са давали през годините прекрасни резултати при деца, а сега бързат да започнат с лекарствата за потискане на мозъчната активност. В книгата на д-р Наташа Кембъл – Макбрайд има специална глава за епилепсията. Става ясно, че от началото на ХХ век тези методи са се използвали успешно при 80% от пациентите. Разбира се, прилагали са се в болници. В България за съжаление няма болница, в която да се прави кетогенна диета.

- С какво спечели доверието ви д-р Макбрайд?
- Гледах нейни он лайн интервюта в интернет. Четох и нейния сайт. Спечели ме с това, че е невролог и неврохирург, че знае за какво става въпрос при неврологичен проблем какъвто е нашият. Спечели ме и с това, че дава решение. Не се измъква с извинението, че щом нещо не е доказано от науката, то не съществува или не действа. Напротив – казва, че майката природа ни е дала много инструменти за лечение, но науката все още не е стигнала до тях. Почувствах я близка и за това, че е излекувала собственото си дете от аутизъм.
Когато започнахме GAPS-диетата, моят син беше на пет години и половина. Имахме опит преди това с
 
диета без глутен и без казеин
 
Прилагахме я два пъти по една година, но резултатите бяха частични. Не се постигна лечение на червата, откъдето тръгва и по-дълбоката причина на проблема в мозъка.
Започнахме GAPS с бульони и супи. Противно на моите страхове, той ги хареса. Първият път бях направила телешки джолан с тиква. Той подуши, хвана лъжичката и започна да яде лакомо. Не вярвах на очите си, защото досега ядеше само макарони и безглутенова попара. Изяждаше по 3-4 чинии супа на ден, което е много за петгодишно дете. Но той дотогава е стоял гладен. Преди да започнем GAPS-диетата беше нездравословно подпухнал от лекарството и въобще не беше пораснал между четвъртата и петата си година нито на височина, нито на тегло. Когато започна да яде супите, отслабна драстично в рамките на три седмици, като отделяше много течности. Той на практика отделяше всички застойни течности в тялото, започваше процес на детоксикация. Целта на GAPS-диетата е да работи цялата детоксикационна система, основно чрез черния дроб. При GAPS-пациентите черният дроб не функционира пълноценно, затова д-р Наташа Кембъл препоръчва да се дават богати на холестерол мазни храни. По този начин черният дроб не се затормозява да произвежда необходимия холестерол, а започва да се изчиства и да се възстановява.

- С времето как се подобри състоянието на детето ви?
- След няколко месеца на диетата той започна да заяква, да трупа здрава мускулна маса, да расте. Искам да уточня, че въвеждането на фазите на диетата не беше плавно, имаше връщания назад към втора фаза, която е най-важната за лечението на пропускливите черва. Паралелно с тях се възстановяваше и жлъчката, която също не функционираше добре. Детето растеше, хранеше се.
Три години след началото на диетата успяхме окончателно да спрем конвулекса, тъй като синът ми вече не правеше пристъпи.
 
Изследванията на мозъка показаха,
 
че той започва да функционира с нормална алфа активност. Разбира се, беше далеч от тази при неговите връстници, които нормално се развиват. Той и до ден-днешен има изоставане в развитието – следствие и от епилепсията, и от потискането на мозъка с лекарства. Поне престанаха тези страховити гърчове и припадъци, които го връщаха към изходно състояние. Ако това са признаци, че човек няма епилепсия, да, той няма това заболяване. Повече от година той не е под диспансерно наблюдение на невролог и не приема лекарства. Останаха последиците от епилепсията, които са неприятни. А GAPS-диетата стана начин на живот на цялото семейство, не само начин на хранене. Не използваме битова химия. Козметиката ни е натурална. Например пастата за зъби на детето е сода бикарбонат със зехтин.

- Успявате ли да намирате чиста, органична храна?
- Не се наложи веднага да си набавим всички храни, процесът стана постепенно. С фазите на въвеждане на нови храни си набавихме нова посуда, сменихме препаратите за миене и пране с биоразградими и т.н. Въвлякохме и моите родители в каузата чиста, натурална храна. Набавяме си телешко месо от животни, пасли трева в Родопите. Има хора, които се занимават с този начин на отглеждане на животни. Сами си произвеждаме някои от плодовете и зеленчуците, а други купуваме от производители на биологично чиста храна. Вече има сдружения на производители, които продават включително и по интернет. Има групи и във фейсбук. От тях може да се купи непастьоризирано прясно мляко, от което да си правим кисело мляко, да си бием масло. Нещата са малко по-скъпи, но специално костите, които са основната част за приготвяне на супите, са по-евтини от чистото месо. За супите е важен желатинът, свареният костен мозък и хрущялите. Не е лесно да се намира чиста храна, но има начин.

Мара КАЛЧЕВА, в. "ДОКТОР"