Попълнете търсена ключова дума или фраза

Димитър Благоев - Бамзе и Пепи Каратиста натрупали пачки от телефонни измами

https://blitz.bg/obshtestvo/dimitr-blagoev-bamze-i-pepi-karatista-natrupali-pachki-ot-telefonni-izmami_news795496.html Blitz.bg

Само за две години в качеството на обвиняеми са привлечени 30 лица за участие в организирани престъпни групи

Павликени, България 24 Ян. 2021, 22:55 1524 прочита 1 коментара

„През последните две години бяха неутрализирани няколко организирани престъпни групи, които са създадени с цел извършването на телефонни измами. Това бяха в градовете Павликени, Левски, Горна Оряховица и град Ветово.

Приоритет на прокуратурата е борбата с телефонните измами. В тази тежка борба бяха ангажирани и много други институции, като МВР, КПКОНПИ, ДНСК, НАП, ЕВРОДЖЪСТ, банковите институции, мобилните оператори, които работеха под надзора и ръководството на Специализирана прокуратура.


Само за две години в качеството на обвиняеми са привлечени 30 лица за участие в организирани престъпни групи. В този кратък период от време част от тях вече възстановиха суми и вече имат и ефективни наказания“, обясни говорителят на Главния прокурор Сийка Милева.

 „Добрата координация и огромният обем свършена работа доведоха до този видим резултат“, според Златка Падинкова, началник сектор "Измами" в ГДНП.

Показва го и статистиката, и отчетеният спад на телефонните измами с 80%.

„През 2018 година регистрираните телефонни измами на територията на страната ни бяха около 1200, през 2019 година те спаднаха до 560, а през миналата 2020 година те са едва 129 случая. Сумите, придобити от престъпната дейност през 2018 година, са, забележете, 8,4 милиона лева, през 2019 те спадат на 3,8 милиона лева, а през изминалата година са едва 520 хиляди лева“, допълни Сийка Милева.

А схемата е позната. Най-разпространената измамама продължава да бъде съдействие при провеждане на полицейска операция, като тази схема през последните години се преплита с осигуряване пари за лечение на близък или роднина.

По тази схема е измамен и Николай Николов от София.

„Позвъня стационарният домашен телефон. Представи се лицето Георгиев и каза: „Събирайте всички пари, с които разполагате в момента. Ние ви знаем адреса, телефона, банковите сметки, групата е обградила вашия адрес тук.“ И се затвори телефона. След малко затварям телефона, обажда се друг глас. Представи се за дознател Лазаров от полицията и казва:

„Вие сте обект на телефонна измама. Обаждаме се от полицията, трябва да ни съдействате за залавяне на групата измамници. Не се притеснявайте, ние сме им по следите. Събрахте ли парите? По-бързо ги събирайте!“, разказва Николов, който наскоро дава всичките си спестявания на телефонни измамници.

Кои са хората зад телефонната слушалка? За измамите над Николай Николов и още десетки като него стои групата, разбита в края на декември. Това са  Димитър Благоев под прякор Бамзе, Димитър Парушев  от Павликени и Петър под прякор Пепи Каратиста от Левски.

Всичко за групата, разбита на територията на България и Румъния. Разказите на техните жертви. Вижте:


 

1 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам