Превозвачите ни готвят протест, ако пакетът „Мобилност” мина днес в ЕП. Това каза изпълнителният директор на Съюз на международните превозвачи Йордан Арабаджиев пред „Тази сутрин”.

Той добави, че около 400 човека ще са в Страсбург под прозорците на евродепутатите. Резервирали сме един самолет, а Румъния два, ще дойдат хора и с коли, каза Арабаджиев.

България, Румъния, Полша, Унгария, Естония, Испания и Португалия са страните противници на този текст.Според него текстът минава много набързо в края на този Европарламент, а планът "Макрон" има 1200 поправки.

Това означава, че всеки един евродепутат има различно мнение от другия и е внесъл поне по две поправки в пакета.

Евродепутатите днес приемат дневния ред на работата си през тази седмица. Според предварителните очаквания пакетът "Мобилност" ще бъде заложен за гласуване в сряда.

Според евродепутатът Петър Курумбашев прогнозите и надеждите засега нямат смисъл. Той добави, че ще се говори текстът да отпадне. Но според него, ако мине точката днес, ще мине и в сряда.

Арабаджиев пък отбеляза, че според него пакетът „Мобилност” ще раздели ЕС по географски принцип.

А правилата са за всички, според него. Нашите фирми предлагат добри услуги, но по-евтино, добави още той.

Най-притеснителните точки за превозвачите от България, а и другите страни от Източна Европа, е изискването автомобилите и шофьорите да се прибират на 20 дни в страната си, а фирмите да плащат европейски ставки.

Курумбашев коментира и скандала с евтините апартаменти:

„Впечатлих се от репликите на премиера, че комунистите са живели едно време в квартал „Изток”. Луканов живееше на ул. „Латинка”, сега Цветанов живее в „Изток”, може би това е краят на Прехода. Видях и друго в скандала -  има двама мъже и две жени в тази история, жените се държат като мъже и си подадоха оставките, а мъжете - няма да определям…, за да не излезе, че ще бъда упрекнат, например по „Истанбулската конвенция”, каза евродепутатът.

Според него трябва Цветан Цветанов да си зададе въпроса дали въобще има място в политиката
.