Не може да се прогнозира дали ще има последващо силно земетресение, след това от събота вечерта. Това заяви директорът на Геофизичния институт при БАН Николай Милошев по БНТ. Той обясни, че това не е само въпрос на средства и техника.
Дори и в САЩ и  в Япония, които разполагат с огромни пари, прогнози на земетресения не се правят. Причината е, че това касае много хора и може да настъпи огромна паника, а в крайна сметка прогнозата  да не се сбъдне.
Николай Милошев посочи, че до седем часа тази сутрин е имало 23 труса, като 2 са били по-силните, а останалите под зоната на усещатето. Той посочи само, че следващите две седмици може да има леки последващи трусове, които едва ли ще бъдат усетени от хората.
Сеизмолозите се отнасят с уважения към хора, които имат определни усещания и могат да предскажат бъдещи земетръси като популярната като "сеизмосензор" софиянка Мая Попова, каза още Николай Милошев. Мая Попова е дъщеря на бившия шеф на отдел “Кадри” във Външно министерство Живко Попов. Тя използва тялото си като сензор и чрез вибрациите му усеща задаването на земни трусове. Предрече точно и силния трус от 15 ноември. Може да прогнозира предстоящи трусове, но само до 12 дни напред.  Директорът на Геофизичния институт на БАН заяви, ще с удоволствие ще се срещне с нея. Самата Мая Попова заяви, че усеща тялото си като карта на света. България се намирала от колената надолу. При предстоящи земетръси усеща силна болка като след изгаряне или като след падане. Били са й и болкоуспокоителни инжекции, но те не действали. Мая Попова посочи, че науката не познава такава болка. Тя заяви категорично, че няма данни за последващо катастрофално земетресение, което да се случи у нас през следващите дни.
Николай Милошев каза още, че българите нямат достатъчно развита сеизмологична култура. По думите му всеки трябва да знае основните правила и да действа според тях при земетресение. Той подчерта, че при струпване на много хора, както се е получило в НДК по време на Киномания, излизането става много бавно. Като проблем се констатира, че НДК не е осветен достатъчно, стълбите и изходите не се виждат от нахвръляни платнища и найлони, заради провеждащите се изложения.
Директорът на Геофизичния институт на БАН категорично отхвърли предположенията на кмета на София Бойко Борисов, че земетресението е било в резултат на разместване на земните пластове след взривовете от военния склад в Челопечене. Ако можеше от един взрив да стават такива неща, представете си какво щеше да бъде по времето на Втората световна война, щеше да има вълна от земетресения, категоричен бе Николай Милошев. /БЛИЦ