Днес е Неделя Месопусна – Месни заговезни. Празникът е винаги в неделя, осем седмици преди Великден.Това е един от първите пролетни празници. Получава названието си от традиционната вечеря с месни ястия, след която християните не ядат месо до края на Великденските пости. Тоест неделята е месопустна, защото от този ден до Великден християните престават да ядат месо. Заговезни идва от глагола заговявам – започвам да постя.
Подготвяйки вярващите за изпитанието на строгия пост обаче църквата позволява през следващата седмица да се консумира мляко и всичко, произведено от него.<br /> <br /> Вечерта на месни заговезни в семеен кръг се слага трапеза с месни ястия (обикновено кокошка) и се заговява месо.<br /> <br /> По християнски обичай през дните от Месни до Сирни заговезни по-младите посещават домовете на по-възрастните - родители, кръстници, роднини, близки и тия, от които се чувстват задължени да поискат прошка по случай неделя на опрощението.<br /> <br /> Седмицата Между месни и Сирни заговезни се нарича още Сирница, тъй като е подготовка за Великия пост. Като блажни се ядат само млечни и яйчни ястия.<br /> <br /> До Сирни заговезни трябва да приключат всички сватби, защото през Великия пост до вторник на Светлата седмица не се позволява църковно венчание.<br /> <br /> По време на Великденските пости се консумира само растителна храна, като в сряда и петък е забранено олиото, а вино може да се пие само в събота и неделя.<br /> <br /> На Благовещение - 25 март - и на Цветница - неделята преди Великден- се разрешава риба. В деня на Христовото разпятие - Велики петък - не се яде нищо, дори не се пие вода.<br /> <br />