В православния календар 24 ноември се чества в памет на Великомъченица Екатерина (IV в.) ­ девойка от александрийски царски род. Тя влиза в диспут с езически жрец, печели го, но въпреки това е осъдена на смърт и убита жестоко.
Св. великомъченица Екатерина - от Александрия, е дъщеря на Конста, бивш цар. Майка й - християнка, я запознала с един пустинник, който я въвел във вярата.
На 18 години, като безстрашна изобличителка на езичеството, за вярата Христова я хвърлили в тъмница. Извикали я на спор с най-първите 50 мъдреци в Египет, но не могли да я отклонят от Христовата вяра и те самите повярвали и били осъдени и изгорени живи.
Обезобразена, хвърлена в тъмница, Екатерина търпяла глад, страдала и накрая била посечена с меч в 305 година. Ангел Божи отнесъл тялото й на планина Синай.
Паметта на света Екатерина се чества от всички православни в света с особено благоговение и тържественост. В нейна чест се създават църкви, много манастири са наречени на нейно име, много православни и инославни християнки носят името й. /БЛИЦ