Очаква се чрез гласуване тази вечер да бъде определен европейският кандидат за ръководител на Международния валутен фонд (МВФ). До процедурата се стигна, след като страните-членки на Евросъюза не успяха да се обединят около една номинация.

Сред имената, които се обсъждат, е това на главния изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева, въпреки че тя не отговаря на възрастовия критерий.
 
Франция дори предложи да се стигне до промяна в правилата на МВФ, според които новият ръководител не трябва да е над 65 години, когато встъпва на поста и да го напусне, когато навърши 70. Неформално Париж е предложил Кристалина Георгиева, която обаче през лятото ще навърши 66.
 
Останалите кандидати са испанският министър на икономиката Надя Калвиньо, португалецът Мариу Сентену, който в момента оглавява еврогрупата и е министър на финансите в собствената си родина, гуверньорът на финландската централна банка и бивш еврокомисар Оли Рен и бившият финансов министър на Холандия и ексшеф на еврогрупата Йерун Дейселблум.
 
Първите две кандидатури са от южни държави, другите две - от северни. При гласуването именно разделението между Юга и Севера може да се окаже решаващо.
 
От друга страна Кристалина Георгиева е жена, представител е на държава от Източна Европа и би имала подкрепата на американския президент Доналд Тръмп.
 
Според „Ройтерс“ може да бъде издигнат и британски кандидат, като очакванията са това да е управителят на Банк ъв Ингланд Марк Карни.
 
Въпреки че по традиция САЩ определят ръководителя на Световната банка, а Европа - на Международния валутен фонд, правото на Вашингтон на вето винаги е било вземано под внимание.