Младежкият сайт red.bg изгради геокупол в Студентски град, в който от днес до 14 април ще води кампания под мотото „R.E.D. ПРОтест”. Куполът ще е с работно време от 10.00 до 22.00 часа, а входът ще бъде свободен. Утре от 10 часа инициаторите ще обяснят за какво ПРОтестира R.E.D. и какво ще правят в Студентския град в следващите 3 седмици.
„Полукълбото” е в традиционния за R.E.D. червен цвят, а през тъмните часове на денонощието ще свети. Височината му е 5.5 м., а диаметърът - 11 м. Конструкцията е изключително здрава и издържа на вятър със скорост 200 км/ч и натиск от 700 кг/м². Подът на съоръжението е над 2 тона.
Геокуполите се американско изобретение от 1967 година. Намират широко приложение като жилищни постройки, офис сгради, развлекателни центрове, концертни зали, галерии, стадиони и тенис кортове, както и за производствени складове и халета. Съоръженията се използват и за подвижни ТВ студиа. Най-големият произведен до момента купол е на площ от 16 дка. В него се помещава най-голямата ботаническа градина в света – Еден, Англия. Строителството му е отнело 2,5 години. /БЛИЦ