В тази трудна и тежка година будители се оказаха лекари, учители и доброволци. Антоан Тонев е директор на Софийската Математическа Гимназия.

Той се включи виртуално в разговора в „Събуди се”, съвсем в крак с времето, мерките и изискванията към образователната система.

В студиото беше доктор Димитър Валериев, който спасява човешки животи в COVID отделението на „Пирогов“ и самият той преболедува вируса и се върна да работи на първа линия.

„Аплодисментите, с които ни благодарят за грижата за болните на фона на пандемията, беше нещо неочаквано и за самите нас като медици. Може би беше провокирано от самата ситуация.

Тези аплодисменти се появиха в условия на нужда. Лично аз обаче не смятам, че е редно да ни аплодират. Това е нашата работа. Не смятам, че е редно и да бият медиците”, заяви д-р Валериев.

„Ние също не очакваме аплодисменти. Това е нашата работа, напето призвание. Сами сме си избрали да бъдем учители и следваме заветите на народните будители. Не искаме някакво извънредно признание за това, което правим.

Просто се надяваме всички заедно да живеем в едно по-добро общество. Ситуацията е необичайна. Особено за нас - в училище. Сблъскахме се от първо лице с коронавируса.

Можем да се справим с предизвикателствата само ако сме задружни”,
 категоричен е директорът на СМГ.

Д-р Валериев е човек, който е успял да се пребори с коварния вирус.

„Моето заболяване премина в лека форма. Има хора, които го карат по-леко, други- безсимптомно. Но нека не забравяме, че има и една част от пациентите, при които заразяването с COVID-19 e изключително тежко”, предупреди медикът.

„Медицинското съсловия не е по-добре защитено от останалата част на населението. Личните предпазни средства допринасят за превенцията, но няма такива, които да предпазват на 100 процента.

Моето заразяване стана в процеса на работа. Когато си в подобна среда има изключително висок шанс да се заразиш с коронавирус”, твърди д-р Валериев. 

Макар пациенти да не могат да се преглеждат от разстояние, учениците преминаха към онлайн форма на обучение.

„Нищо не може да замени живото преподаване, и непрекъснато повтаряме на учениците си, че искаме да бъдем заедно. 

Но ситуацията в момента е такава и сме изградили ефективна система, с която да осигурим качествено образование на нашите деца", категоричен е директорът на СМГ д-р Тонев.