Над 50 млн. лева е оборотът, който прибират частните домоуправители в страната на година. Това обявиха от Асоциацията на дружествата, управляващи етажната собственост (АДУЕС) вчера, пише "Телеграф".

Близо 22 000 панелки са пред разруха и нямат технически паспорт, обяви Ламбро Попов, председател на АДУЕС. По думите му едва 750 блока са санирани по Националната програма за саниране 200 са получили одобрение, а 5000 са подали заявления. Има около 15 хил. панелни жилища, които са с неясна съдба, уточнява той.

Около 100 кампании се занимават с назначаването на професионален домоуправител. Градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Благоевград, Велико Търново се ползват от този вид услуга, като около 15 на сто от общия брой на многофамилните жилища, или около 7000 сгради в изброените градове, се управляват от професионален домоуправител.

Една трета от жилищата в цялата страна са необитаеми, по последни данни на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, цитирани от Асоциацията на дружествата, управляващи етажната собственост. От своя страна членовете на АДУЕС предлагат промени в Закона за етажната собственост, които да решат проблемите в блоковете.

Сред предложенията са задължителен паспорт за всички жилища, както и да се създаде сдружение за всички собственици, които активно от своя страна да се включват в управлението и поддръжката на жилищната сграда. От асоциацията предлагат още да има и договор между всички собственици, в който ясно да са записани задълженията им.