В Карлово хората разпознават господин Чардаклиев по името му - Васил, което се повтаря много често в разклоненията на рода му от Възраждането насам, както по сините очи и чертите на лицето му. Същото може да се каже и за сина му Пламен.
75-годишният инженер Васил Чардаклиев от Карлово е правнук на сестрата на Гина Кунчева - майката на Левски. 

В него живеят гените на Апостола 

Външната си прилика той и синът му наследяват от дядото - известен карловски юрист от миналия век. Двама карловски скулптори използвали тази прилика, пресъздавайки образа на великия Апостол. Така всъщност увековечили и инженер Чардаклиев. 

Известната ваятелка Николина Канарова първа установила приликата. Преди време Димитър Бакърджиев се заел да изработи восъчна фигура на Левски. Казват, че който търси, намира. Като абитуриент Пламен участвал в документален филм за възстановяване на родната къща на Апостола в Националния музей “Васил Левски“ заедно с други представители от рода. Момчето застанало до барелефа на Апостола, поставен на стената на бояджийницата. Тогава операторът изведнъж забелязал безспорната приликата и насочил камерата в близък план, показвайки ту лицето на Пламен, ту на великия му предшественик.

Родствената връзка на семейството с рода на Гина Кунчева е безспорна, но Чардаклиеви не обичат да афишират това. 

Приемат фактите скромно и с достойнство

По техните думи, всичко е нормално и закономерно според законите на природата, и тук е излишна всякаква горделивост и суета.

Двамата съпрузи Васил и Веска Чардаклиеви с усмивка вмятат, че в живота на човека няма случайности и всяко нещо си има своята логика. Инженер Чардаклиев дава един пример: съпругата на сина им e от град Тервел, а родът й е свързан с Карлово и Левски чрез друг представител на Чардаклиевия род. Това е потвърдено и от историците, които си направиха труда да проследят тази родова връзка. 

Както може да се очаква, Васил е активен участник в Карловския комитет “Васил Левски“ и съдейства с всичко, което може да поддържа родовата памет. Разказва за свой първи братовчед, лекар по професия, който също носел името Васил Чардаклиев, вече покойник. Той събрал, описал и съхранил много спомени, документи, семейни истории за Левски

Двамата дори намерили свидетелството за раждане на сестрата на Апостола - Яна, запазили си копие. От документа се разбира, че всъщност тя е кръстена Ана, но впоследствие, тъй като близките вероятно така се обръщали към нея, е останала в историята с името Яна, припомня той.

Намеса на съдбата инженер Чардаклиев вижда и във факта, че от Плевен е Васил Копчев - учител по история, създател и дългогодишен ръководител на Националния поход “По стъпките на Васил Левски”. Както е от Плевен и Данаил Попов, един от най-близките съратници на Левски, неговата свръзка с Румъния. А самият Чардаклиев и неговата съпруга са едни от най-запалените последователи на Васил Копчев.

Туристи от младежките си години, те още като деца обикалят Карловския Балкан. По-късно, вече учител в Средно училище ,,Христо Проданов“, потомъкът на бележитата фамилия често извеждал учениците сред природата и особено по стъпките на Апостола. Интересът бил голям, вълнението неописуемо и всички говорели за делото на Левски с преклонение и обич. 

Така е и сега, защото Апостолът е българската мярка за човечност и родолюбие, а неговите потомци помнят това. 

Андрей АНДРЕЕВ - Редкин, 
Карлово