Вирусът умира от ултравиолетова радиация, убива го. В дробовете ни е топло, влажно и тъмно. Там той се чувства чудесно. Трябва само да намери гостоприемник, за да се мушне там. Това заяви проф. Георги Рачев в "Пресечна точка" по Нова тв. 

"В началото смъртността беше 5%, а сега смъртността намалява. Броят на новозаразените обаче расте. Това са реални неща, върху които трябва да се помисли. Явно ще трябва да го изкараме. Какво значи "излекуван", след като няма лечение до момента. Просто имунната система се бори", обясни той.  

"При испанския грип младите хора са си отивали буквално за часове", каза още Рачев. 
Доц. Андрей Чобанов сподели, че според него хората си мислят, че вирусът ще изчезне със "синдрома на мравките":

"Хората, които се заключват дълбоко в домовете и мазетата си, пишат мъдрости, хулейки такива като мен, смятат, че това просто ще мине и те ще излязат да живеят същия си живот". 

"Тази пандемия не може да бъде ограничен лесно. Смъртността ще продължи да пада. Разликата с грипа е, че с него всички боледуват, а с коронавируса много хора са просто носители.

Ако направим масово тестване, ще установим много по-голям брой. Голяма част от уплашените хора търсят начини да се лекуват сами. Редят се по опашки и искат да бъдат тествани и лекувани без значение дали са болни", каза още Чобанов. 

"В момента починалите от ХИВ и СПИН са с около 150 хиляди повече от тези, които са починали от COVID. Медийното внимание трябва да бъде насочено към хората, които умират от различни болести.

Не може да се засяга едно, а туберкулозата, от която умират повече хора да се неглижира", допълни той. 

"Борис Джонсън и дори "лудия Тръмп" казаха, че ще се справим и ще излезем напред, въпреки всичко. А не да седят и да ни плашат. Ние вече сме много нормални и начетени хора. Не трябва да се самолекуваме", заключи той. 

По думите му, до края на годината няма да има ваксина, но със сигурност ще има много ваксини. "Винаги корпорации говорят за ваксините, а не научните екипи, които ги разработват", коментира той.