Не знаем какъв е реалният размер на заразените. Знаем само броя положителни тестове. Това каза доц. Андрей Чорбанов, ръководител на департамента по Имунология на Института по микробиология към БАН в "Денят започва" по БНТ.


"В България има неравномерно тестове В Беларус и Швеция мерките са само препоръчителни, но там резултатите не са по-зле от другите държави с по-строги мерки", каза още той. 

Според него по-голямата част от населението се е срещала с вируса, което означава, че скоро ще намалее броят на вирусоносителите и няма да има кой да го пренася при рисковите групи.

"Много се спори по темата дали децата са вирусоносители или много бързо минават през заразата. Децата и младите трябва максимално бързо да преминат през COVID-19. Няма как да бъдем предпазени", допълни експертът от БАН.

0,1-0,2% е смъртността при всички, които са били заразени с вируса, допълни доц. Чорбанов.

Трябва да се обърне внимание на профилактика - проблемът не е вирусът, а че се срещаме с него, каза още имунологът.

По думите му математическите модели не биха могли да наложат промяна.

Имаме времеви граници за българската ваксина, до Нова година тя ще бъде готова, увери доц. Чорбанов. Ваксината още не се тества, но вече има доброволци.

"Много се бърза, това не значи, че някоя от предложените ваксини е лоша. Не би трябвало ваксините срещу коронавирус да е задължително", коментира директорът на департамент „Имунология". 

Ваксината е много необходима за рисковите групи на обществото, трябва да предпазим хронично болните, завърши доц. Андрей Чорбанов.