Време е да се успокоим по отношение на COVID-19. Очакванията ни се оправдават. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в предаването „Денят започва“ по БНТ. 

Развива се по път, който му осигурява да остане жив и да се разпространява. Той избра начинът, по който върви по-леко, боледуваме, но да не води до страшни последици – социални и здравословни. Развиха се четири – пет щама на Омикрон и те вървят по посочения път – предават се лесно, но не носят тежки последствия и смъртност, посочи доц. Кунчев. 

По отношение на грипната епидемия има заплаха, но тя е позната, подчерта той. 

С грипни епидемии се срещаме всяка година, с изключение на последните две. Между вирусите конкуренцията е жестока. Очакваме връщането на грипа. Колегите в САЩ съобщават за поне 10-15 дни по-рано започване на грипна епидемия, коментира главният държавен здравен инспектор.

По думите му очакванията са в края на януари, началото на февруари да бъде пикът на грипната заболеваемост. И добави, че сега е подходящ момент за ваксинация. 

Доц. Кунчев отбеляза, че центровете за ваксинация COVID-19 са отворени, но интересът към тях е минимален. И допълни, че интересът към ваксините за грип е доста по-голям. 

Високите вълни на COVID-19 преминаха в началото на годината, категоричен бе доц. Кунчев. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук