По данните до момента мисля, че нямаме нов вирус. Случващото се в Китай е ренесанс на малко позабравени други причинители, които бяхме позабравили покрай Ковид. Това заяви доц. Ангел Кунчев в ефира на Нова телевизия.

Това, което се случва в Китай и в някои страни от Западна Европа, е един ренесанс на някои позабравени причинители, които буквално бяха изтикани през последните три години от Ковид и сега си възвръщат положението.

Това коментира пред Нова тв доц. Ангел Кунчев. 

Това, което се случва в Китай са пневмонии, грип, вируси. Т.е. това, което се случва, е един коктейл от вируси, които са характерни за сезона и когато го поставите в условия на хора, които 2-3 години са прилагали много строги мерки на контрол и са задържали заболеваемостта, естествено след падането на мерките започва една вълна на повече заболели, коментира той.

Това, което се случва, не е повод за безпокойство, подчерта той.

Колегите говорят за атипични пневмонии, защото така наричаме вирусните пневмонии. Бактериалните пневмонии се разпознават лесно с преглед със стетоскоп. Чуват се хрипове при прегледа.

Но вирусните не могат да се уловят по този метод. Там е нужно образно изследване. При вирусните пневмонии пациентите имат отпадналост, температура, главоболие, а по-късно идва и кашлицата, обясни той.

Ние в България вече преживяхме този период на отпадане на мерките срещу ковид и срещата ни с обичайните заболявания. Но докато в Китай става дума за пневмонии, при нас бяха варицела, скарлатина през пролетния сезон, обясни той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук