Националният кризисен щаб за борба с коронавируса е бил уведомен за акцията в "Илиянци".

"Не става въпрос за вноса на стоки от Китай, тъй като доказано те нямат отношение към разпространението на вируса. По-скоро разпореждането на главния прокурор беше на базата на първичната информация, че синът на засегнатите двама пациенти е работел там. Впоследствие тя се оказа неточна, той е работил на гара "Илиянци".

Но фактът, че това е място, където се събират много хора, прави една такава акция полезна - в смисъл проверка как работят хората там, дезинфекция и по възможност намаляване на струпването на големи групи хора". Може да се очакват и други подобни акции освен в "Илиянци".

Това заяви главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев, главен здравен държавен инспектор, пред БНТ по повод сутрешната акция на стоков базар "Илиянци".

Според него вероятно там където се счита, че рискът е по-висок, може да се очакват други подобни акции.  Оптимистична е ситуацията в Габрово. "Трябваше да се организира логистиката по приемане на нови лични предпазни средства и тези, които пристигнаха от Турция и допълнителни от военния резерв. Това вече е факт, те са разтоварени в болницата.

Така че лечебните заведения са осигурени с това, което им е необходимо. В дорбо състояние са и двете пострадали. Вчера по-възрастната жена имаше плеврален излив, имало е медицинска манипулация и се е почувствала по-добре. А медицинската сестра по принцип е в добро здравно състояние", разказа Кунчев за ситуацията в Габрово.

"Почти подобна е ситуацията и в Плевен. След първоначалния стрес организацията вече е създадена, така че лечебните заведения да не отказват медицинска помощ. Важното е за хората нищо да не се променя, т.е., когато имат нужда от неотложна помощ, да я получат. Няма отделение в болниците както в Плевен, така и в Габрово, което да не работи. Лицата, които са били котанктни, изследвани са и са дали отрицателен резултат, тъй като има много медицински специалисти сред тях, могат да продължат работата си, така че не само в болницата, но и в медицинските центрове те да са налице и да помагат на всички", заяви д-р Кунчев.

Според него въпреки непрекъснатите указания, които дават, хората продължават да ходят на места, където се струпват тълпи, продължават да търсят директно личните лекари в техните кабинети дори когато не е чак толкова спешно състоянието. Той посъветва през следващия един месец хората да се свързват с личния лекар по телефона, особено ако става въпрос за подобни на коронавируса симптоми.

"Организацията на прегледа ще става между личния лекар и пациента, така че той да се среща с минимален брой хора, или пък ако е необходимо, ако е рисков, ако е контактен с типични симптоми, тогава директно ще бъде приет от спешна помощ и консултиран в болнично заведение", допълни Кунчев.

По думите му от епидемиологична гледна точка не е необходимо шофьорите на линейки да работят по цял ден с предпазни маски. Ако те отиват на адрес и имат данни, че е рисков пациент, че е бил контактен, че се е върнал от страна с разпространение, те отиват екипирани. За всички останали случаи обслужването може да става както и досега.