"Китайският вирус" е популярен сред дивите животни, но понякога преминава и върху хората. Това заяви в ефира на Нова тв доц. Атанас Мангъров.

"Заразяването става чрез контакт до биологични секрети на заразени животни и може да се получи заразяване от човек на човек, когато човек влезе в пряк контакт с биологичните секрети на болен. Тук става дума например за кихане", каза той. 

По думи на специалиста вирусът няма условия да съществува в човешката популация, но в огромна част от случаите той дава едно грипоподобно заболяване.

Мангъров обаче добави, че в 10 процента от случаите нещата могат да се развият лошо и човек да умре, т.е. смъртността от тази инфекция е 10 на сто.

"За този вирус познатите ни препарати за лечение не помагат. Нищо не помага срещу него. Причината е, че вирусите са много изменчиви", заяви той.

"Същото нещо го имаше и през 2012 година, когато имаше вирус, наречен средноизточен респираторен синдром. Това беше пак такъв коронавирус, но от друг тип. Тоест това са вируси, които от време на време преминават от животни сред хората и понеже нямат антитела срещу тях, причиняват много тежки заболявания,  от които пациента може да умре", обясни Мангъров.