В момента нас ни морят две неща. Коронавирусът - има го, тук е наистина. Страхът е второто нещо. Той ни вреди много повече обаче. Това заяви в ефира на Нова тв. кардиологът доц. д-р Сотир Марчев. 

"Хората, починали от коронавируса, са възрастни хипертоници с придружаващи заболявания. Част от хората не ги убива вирусът директно, а той го прави от части със страха", каза Марчев. 

Официално: Голям град с много заразени е новото огнище у нас, ето колко са жертвите

"Нашият основен враг в момента е страхът в болния и паниката. Тя убива много повече, отколкото вируса. Това не е първият вирус или инфекция по нашите земи", коментира още той. 

"Трябва да живеем нормално. Във Виена има паметник на чумата. На него пише "Ако не е чума, от нещо друго ще умрем. Нека докато сме живи, да живеем пълноценно"", каза Марчев.

Последни данни за К-19 у нас: Маршът на смъртта продължава, нов рекорд на заразените

"Сега е модерно да се правят PCR за коронавирус. Част от хората не се разболяват от този вирус е, не защото не се срещат с него, а защото организмът не го допуска. Важно е да спазваме хигиена. Този вирус ни научи да си мием ръцете. Чакаме следващия да си мием краката", каза той. 

Здравословният начин на живот е много важен според кардиолога: "Във всички случаи трябва да хапваме зеленчуци - зелени листни зеленчуци, после плодове, а след това се нареждат боб, грах, леща и т.н. Рибата също е много полезна и увеличава продължителността на живота", каза Марчев. 

"Откакто почна пкоронавирус инфарктите в цял свят намаляха. Ние в момента живеем в годината с най-ниска смъртност. Откакто спряха колите и заводите, въздухът стана по-чист. Мръсният въздух провокира миокардните инфаркти. Хората престанаха да ходят във веригите за бързо хранене, а хапват у дома здравословна храна", завърши той.