Доброволна карантина няма. Трябва като общество да разберем, че не можем да живеем в състояние преди евентуална епидемия и по време на самата епидемия.
 
Всеки отделен гражданин трябва да постъпи отговорно. Това заяви пред bTV зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай
Брънзалов във връзка с новия коронавирус и неговото разпространение.
 
Той беше категоричен, че не става въпрос за особено опасна инфекция, а за вирусна инфекция, за която се знае много и се работи, за да се направи активно противодействие.
 


„При симптоми пациентът е желателно да не отиде при личния лекар. Препоръчително и то настоятелно е да си отиде вкъщи и да бъде изолиран, особено ако идва от рискови райони. Причина затова е, че е възможно той да е огнище на зараза“, подчерта д-р Брънзалов.
 
По думите му фактът, че в България все още няма установен случай на COVID-19 означава, че граничните власти работят добре.
 
Според него дали пациент ще получи болничен лист или не е толкова важно. Много по-важно е инфекцията да не се разпространява. „Обществото трябва да е зряло“, допълни лекарят.
 
Бившият директор на „Пирогов“ доц. Спас Спасков е на мнение, че в целия свят се подклажда паника за нещо, което не би трябвало да паникьосва хората.
 
„Става въпрос за различна форма на грип. Може би се провежда социален експеримент и може би ако го разгледаме като една тренировка за подобни ситуации – това е много добре“, обясни той.
 


Експертът смята, че здравната система е готова за действие, тъй като многократно е посрещала случаи с грипни епидемии. По думите му няма опасност за населението що се отнася до коронавируса.
 
Според Спасков 14-дневното изолиране е пресилено действие. „Реално погледнато всеки, който е имал контакт със заразените, също трябва да получи 14-дни. Практически това е неизпълнимо. Реалната дисциплина не очаквам да се спазва от хората“, коментира бившият директор на „Пирогов“.
 
Междувременно пристигащите у нас попълват анкети, които след това се разпространяват до съответните Регионални здравни инспекции. Те от своя страна ще информират личните лекари за състоянието на гражданите.
 
Дава се и информационен бюлетин, в който се казва какви мерки да вземат хората, които пътуват извън България.