Заместник областният председател на ДПС в Разград Хамза Чакър е в списъка на новите лица, разследвани по аферата САПАРД у нас. Това потвърди днес разследващият прокурор от разградската магистратура Кръстьо Георгиев, цитиран от "Стандарт".
Бизнесменът от Кубрат, собственик на фирмите "Асотекс" и "Калето 2004" се проверява за източването на 1,9 млн.лв., получени за пет проекта, финансирани от програма САПАРД.

1,135 млн.лв от тях са били използвани за закупуване на нова техника, 284 хил. лв са дадени за създаването на кравеферма и още около 500 хил.лв за други три агропроекта.

Прокуратурата, която вече е получила разрешение да проучва банковите транзакции на Чакър ще разследва дали предприемачът не е мамил Брюксел по схемата Николов-Стойков, при която машини втора употреба да са декларирани като нови.

Вече е установено, че пари от еврофондовете са източвани и чрез измами със земя, като едни и същи земеделски площи са били прехвърляни между свързани фирми, финансирани по отделни проекти.

Срещу Хамза Чакър тече досъдебно производство за документни измами и данъчни злоупотреби, призна и заместник окръжният прокурор на Разград Антония Донева. Това тя каза днес пред административния съд в хода на процес, заведен от Чакър, в който той обжалва решение на полицията от 3 октомври, с което му е иззето личното оръжие. То му е конфискувано заради течащото разследване за злоупотреби с европари.

Потърсен за коментар по темата, бизнесменът от Кубрат обясни, че не се чувства притеснен, защото е работил по правилата. Най-вероятно става дума за грешки, свързани с ДДС, допуснати заради неправилно осчетоводяване, обясни Чакър.

Името на заместник председателя на ДПС в Разград Хамза Чакър нашумя за първи път през 2007 година, когато Брюксел възрази срещу решение на ДФ „Земеделие” да се настани разплащателната агенция в Разград в частен имот, собственост на фирма "Асотекс". Тогава стана ясно, че по нареждане на бившия шеф на фонда Асен Друмев с Чакър е сключен договор за наем за 10 години и са му приведени 204 хил.лв предплата. С тях възлагайки поръчката на своя фирма, предприемачът е ремонтирал собствената си сграда, в която и сега работят чиновниците на земеделското министрество. Заради скандалния договор прокуратурата започна разследване и срещу Асен Друмев. /БЛИЦ