Столична община издаде заповед шофьорите и ватманите в градския транспорт да не продават билети като мярка в борбата с коронавируса. Преди месец обаче, с друга наредба, бяха спрени автоматите за издаване на билети в превозните средства. Същевременно има редица спирки, като тази на улица „Гарибалди“ и в крайните квартали, където няма будки за издаване на карти и билети.

В столичния градски транспорт се случва нещо невероятно заради COVID-19 СНИМКИ

Хората вече са научили за новата мярка, съобщава БГНЕС. Допитване показа, че голяма част от хората са с издадени дневни и месечни карти. Сред тях имаше и такива, които отговориха, че ще се возят без билет до следващата спирка на площад „Славейков“, тъй като нямат друг избор.

Забраняват продажбата на билети от шофьорите в градския транспорт в София

Има и такива, които препоръчаха да се помисли за чужденците, които не боравят със съвременните технологии за издаване на електронни билети през телефона и стават невинни жертви на контрольорите.

Първата врата на превозните средства без преграда няма да се отваря.  Мярката се въвежда временно с цел опазване на здравето на водачите и на пътниците, заяви заместник-кметът по транспорта Кристиан Кръстев.

„Ясно е, че на всички спирки няма места за продажба на билети и карти. На някои от тях е невъзможно да се продава, тъй като не са чак толкова използваеми. Но пък гражданите могат да ползват онлайн услугата MPASS и да си закупят билет през телефона като дневната карта е 4 лева“, препоръча Кръстев.

По отношение на чужденците според Кръстев няма опасност заради новата мярка да бъдат глобени. Още на летището те са информирани и се снабдяват с превозни документи. По същия начин те получават и информация, че може да си закупят билет онлайн, уточни заместник-кметът.

На въпрос дали се предвижда възможност да не се глобяват пътниците за една спирка, ако се качат от място без будка за билети, Кръстев е категоричен, „че сме в кризисна ситуация, хората, когато тръгват да пътуват, могат да се подготвят за това. Всеки един от нас, ако се заинтересува може да си набави превозен документ“.

Продължава и засилената дезинфекция на превозните средства на градския транспорт и на метростанциите. Столична община и общинските транспортни дружества  са осигурили необходимите количества дезинфектанти и към момента 802 превозни средства се дезинфекцират минимум по 2 пъти на ден.