Всички овце и кози в странджанското село Кости се наложи да бъдат избити, след като там бе открит рядък вид чума. Евтаназията на животните окончателно ще сложи край на фермерството в селото, което пък ще е решителната стъпка към последващото му обезлюдяване, съобщава "Флагман". 

Днес, след като узнаха, че животните им трябва да се умъртвят малцината местни жители се разплакаха, видя наш репортер. Трагедията за тях е огромна, защото те имат по няколко кози и овце и до този момент това бе единственото им препитание.

Зловещо: Скоро Странджа ще е осеяна с 14 хиляди трупа (СНИМКИ 18+) 

Още по-тежко е положението с фермера Атанас Петров, в чиято ферма откриха болните животни - над 200 овце и кози за няколко часа бяха евтанизирани и загробени в нива край селото. 

Днешния ден той описва като голяма трагедия. Всичко, което е градил за години, е унищожено. Фермерът буквално е съсипан, тъй като това е втори удар срещу него. Преди години отглеждал крави в стопанството и с това се прехранвал. През 2011 година обаче всичките те са избити след открита зараза - шап.Въпреки че с това се е прехранвал цял живот, смята да се откаже от животновдъството.

"Продавахме млякото на мандрата в с. Веселие, с това се препитавах. Оттук нататък обаче няма да гледам животни, няма никаква сигурност. За да направя едно стадо, ми трябват около 7-8 години. Това е толкова голям труд, пари и нерви. А в нашия край е много опасно да се гледа, не става!", разказа Атанас.

Той се надява да получи обезщетение за умъртвените животни, не е ясно обаче дали сумата ще е достатъчна.

"Преди години, когато евтаназираха кравите, ни платиха. Това обаче не е достатъчно. Голямо обикаляне е да възстановиш стопанството отново - взимаш животни, обикаляш цялата страна. А когато разберат откъде идваш - т.е. от край, в който са умъртвили животните, вдигат двойно сумата - например от 1000 на 2000 лв., защото знаят, че си на зор. Взимаш животното, чакаш да се заплоди и 2-3 години тъпчеш на едно място, без да изкарваш пари. Затова обезщетението не стига. Тогавашният земеделски министър ни обеща, че ще ни платят и за пропуснати ползи за месеците, в които не можехме да гледаме животни, но се покри и не ни дадоха. След първия път, когато ми се случи това, реших пак да се занимавам с крави и взех овце. Сега и те си отидоха", жалва се Атанас.

Днес той единствено се моли да му изплатят умъртвените овце на нормална цена. Атанас е категоричен, че животновъдството му е в кръвта, но признава, че едва ли оттук нататък ще рискува отново да възстанови фермата. 

Местните в с. Кости също не са оптимисти. След шапа през 2011 година - 8 години тук-там се гледат по няколко животни, а след предстоящата евтаназия на 14 хил.овце и кози в цялата Община Царево - със сигурност този поминък ще бъде погребан.