За изминалата седмица яйцата са поскъпнали средно с 2 стотинки за брой на едро и на дребно, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) и на правителствения сайт foodprice.bg. Брой от кокошите вече струва над 50 стотинки в магазините, като най-скъпо си купуват яйцата в областите Русе, Пазарджик, Търговище и Пловдив, в които цената им е 53-54 стотинки за брой.

Средно в страната едно яйце, при това не е от най-големите размери, а “М", можете да си купите за 49 стотинки в магазини, като най-изгодно е да го направите в Разград, където цената е чувствително по-ниска и яйцата с размер “М" вървят средно по 40 стотинки за брой на дребно.

В областите Кюстендил и Благоевград се търгуват също по-евтино в сравнение с останалата част от страната - по 41 стотинки за брой. Поскъпването и на едро, и на дребно на яйцата в страната само за последните 7 дни е с 5-7 на сто.

Колко струват яйцата в 7-те държави за сравнение, за които уж правителственият сайт трябваше да публикува информация, за да бори спекулата, не е ясно, тъй като данните от месеци не се попълват, след като стана ясно, че не българите не просто са с една от най-ниските покупателни способности в ЕС, но и плащат едни от най-скъпите хранителни стоки.

Така колко струват яйцата, а и другите основни хранителни продукти в Австрия, Германия, Гърция, Румъния, Словения, Франция, Хърватия и Чехия остава “държавна тайна".

В сайта липсва и информация за цената на храните в една от големите търговски вериги, за сметка на това обаче правителството “рекламира" магазините ѝ, въпреки че това не носи никаква полезна информация на потребителите реално.

В същото време обаче в сайта на кабинета ясно е написано, че внасяните от трети страни яйца у нас струват близо два пъти по-малко от цената, на която реално си ги купуваме. Средната цена за внос на едно яйце с размер “М" е 27 стотинки за брой според информацията във foodprice.bg.

През изминалата седмица драстично на едро са поскъпнали краставиците - с близо 23 на сто или 62 стотинки за килограм. Така на борси и тържища зеленчукът се продава срещу средно 3,33 лева за килограм. На дребно цената на краставиците също расте и те се предлагат по 4,19 лв./кг.

Най-скъпо краставиците си купуват в областите Русе - срещу 5,35 лева за килограм и Варна - 5,10 лева за килограм. В същото време в областите Враца, Монтана и Видин цената на килограм краставици в магазините е 3,20 лева - по-евтино отколкото по борсите и тържищата на едро в страната.

Кравето сирене в област Разград на дребно струва 10,50 лева за килограм и е най-евтиното в страната, като през последния месец цената му не е променяна, докато във всички останали области расте, показват данни на правителствения сайт foodprice.bg.

Млечният продукт се търгува в Разград с около 50 на сто по-евтино отколкото в останалите региони. Цената е дори по-ниска от средната за страната на едро, която след поскъпване от 11 ст./кг за изминалата седмица вече е 11,51 лв./кг.

Средната цена на килограм краве сирене в страната в магазините е 15,71 лева. В областите Пазарджик и Пловдив обаче продуктът струва средно 18,24 лв./кг.

Вносното сирене от трети страни се внася при близо два пъти по-ниска цена - 8,50 лева за килограм. А изкупната цена на родното мляко през последния месец остава без промяна - 88 стотинки за литър. За направата на 1 кг сирене обичайно са необходими между 6 и 10 литра мляко според маслеността му.

Кашкавалът тип “Витоша" също поскъпва на борси и тържища през последните 7 дни, макар и незначително и вече се търгува на едро срещу 17,57 лв./кг. На дребно обаче за същото количество плащаме 27,79 лева или с около 10 лева отгоре.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук