"Незабавно трябва да започнем работа по пречиствателната станция. Има много мътна вода от валежите, почистили сме няколко водни канала, по които да влиза по-сериозен приток към яз. "Студена". Вече имаме машини, имам проектанти, за да пречистваме по-добре водата и да спестяваме. До 15 дни ще можем да го приключим". Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов на брифинг на кризисния щаб в Перник.


60-годишно безумие е причина за бедствието в Перник обяви министър Караниколов ВИДЕО

 
"Пускаме чисто ново трасе, държавата ще го финансира. Трасето е готово. То ще преминава през имоти на "Стомана". Те ще ги дарят.

От утре започваме изчистваме на трасето на този клон 2. Днес кризисния щаб и кмета ще подготвят доклад за необходимите средства. Два дни правим обследване по планината, има вода. До 1-2 дни ще режим как ще докараме водата на яз. "Студена".

Ще има среща с хората, които ще направят сондажи. Поне от около 200/300 л/сек дебит от пещерите ще бъде осигурен. 2,2 млн. ще бъдат нужни за новото трасе, то ще е около километър.

Ако продължим работа по този кран ще загубим месеци, има десетки кранове в предприятията. Съсредоточаваме се в това да осигурим вода за Перник", допълни министърът на икономиката Емил Караниколов, цитиран от Канал 3. 
 
"Изграждаме пречиствателна станция с водопровод няколкостотин метра. Ще вкараме пречистената вода в съществуващата пречиствателната станция.

От утре започват реалните дейности. Набавените са необходимите материали и оборудване.

От няколко дни работим по отстраняването на авариите с верижен багер. Глобалната тема е изместването на водопровода извън "Стомана". Не знаем дали ще остане чугунения водопровод, не искаме да се увеличи налягането и да се предизвикат още аварии", допълни Караниколов.
 
"Трасето на клон 2 ще бъде направен аварийно, ще бъде изключен от големия проект, за да няма двойно финансиране. Ще остойностим искането за 68 км водопроводна мрежа в рамките на града, 15 улици и подмяна на канализационната мрежа в града.

Говорим за около 20 млн. лева. Към момента складовете на общината са пълни с водоноски", това пък заяви зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Междувременно Нова телевизия разпространи видео от рубриката "Моята новина", което показва какво нещо се е случвало още през април месец 2018 година с язовир "Студена"."Темата е много актуална. Някъде прочетох интервю на вече бившият директор на Вик, че в последните три години язовира не е изпускан.

Реших да публикувам видео, което лично съм заснел на 24.04.2018 г.", това пише Ивайло Методиев.

Мъжът уточнява, че видеото е правено точно в 10:24 часа.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!