С Вили и Краси Гюлмезови си говорим на чаша чай. Те са сред най-обичаните двойки в родния шоубизнес, а името Дует “Шик” им подхожда, и то много. Непринудени и усмихнати, от тях лъха чар и младост. Не съм се объркала - Виолета има излъчването на свенливо момиче, а обърне ли поглед към Краси, той някак си грейва. Те пеят за любовта,... а най-новият им албум носи името “Нежност”.

- Двойка сте в живота и на сцената. Как успявате да съхраните отношенията си?

- Обичаме се и гледаме в една посока! Разбира се, има и компромиси. Аз не вярвам да има семейство, в което да не са възниквали спорове, споделя Вили, и допълва - намираш сродната си душа и животът тръгва. И двамата харесваме домашния уют. Ние сме преди всичко семейство и после сме всичко останало. 

Децата ни са вече големи, готови сме и за внуци...

- Зависи кой какво търси в този живот, просто е!, включва се Краси. - Живеем и работим заедно. Това не ни пречи, напротив, помага ни. Заедно сме вече 37 години, а от 35 сме женени, но не ги броим.

Да, открихме се, влюбихме се и аз й предложих, а тя прие. Паднах на колене, даже още ме боли коляното, смее се Краси. - И я попитах: “Ще се омъжиш ли за мен?”. И всичко това пред паметника на Левски, след футболния мач между националните отбори на България и Белгия. И така до днес.

Е, нямах годежен пръстен както по филмите. Сега, като гледам, много романтика се демонстрира, а като поживеят заедно само няколко години, браковете се разпадат. 

В семейството, в приятелството и в бизнеса трябва да се търсят допирни точки - с усмивка и добронамерено. От конфронтация никой не печели... 

- И всичко е на фона на вашето призвание - музиката. Миналата година извадихте нов хит - “За любовта е полезно”. 

К.: Направихме двоен албум, който съдържа популярните ни песни - 14 стари и осем нови. Албумът се казва “Нежност” и излезе на 22.2.2022 г. - сакрална дата, по съвет на Игор Марковски. 

Текстовата основа на “За любовта е полезно” явно докосна много хора - семейни двойки, несемейни, млади, стари, влюбени и разлюбени. Мариета Ангелова, която е автор на текста, е просто гениална! 

Много хора, които не могат да пеят професионално, се припознават в текста и им харесва. Като ги попиташ - коя песен ти харесва, те казват заглавието или строфа от текста. Съдба!

- Избрали сте точно определена дата за появата на албума си. Вярвате ли в някаква предопределеност, в съдбата? 

В.: Вярвам, чета, любопитна съм за мистиката, за потайните неща в живота, но не съм веща - например никога не са ми правили хороскоп. Но вярвам, че има висши сили във вселената. Всичко е предначертано и просто ти се случва, когато трябва да стане. Когато имам проблем, здравословен или пък чисто житейски, се моля за добро. Тази вяра си е вътре в мен. Тя ме води - как да живея, как да се държа с хората. И не става въпрос за религиозност, но моите молитви ми помагат. 

Не споделям модерните увлечения по източните учения. Обичам разходките. Много хора се превъзнасят по йогата, но аз смятам, че това не е моето. Не сме индийци и не живеем в техните условия... 

К.: Господ си знае работата! Човек трябва да вярва в доброто, не бива да унива. С годините съм забелязал, че когато отпадне един ангажимент, не след дълго се появява друг. Ние не сме максималисти, не споделяме, че нещо трябва да се случи на всяка цена. В добрите хора също вярвам. Аз се имам за такъв и съм помагал на много хора, както и на мен са ми помагали, понякога дори ме имат за наивен, но по-добре така.

Съдбата ни помага. По времето на ковид пандемията бяхме лишени от възможността да работим. Едва ли не бяхме обречени, но пък се появиха други възможности. Направихме новите песни - албума. Телевизиите ни преоткриха, а това е важно.

- Вили, коя е твоята любима песен?

- Моята любима песен е “Аз просто те обичам”, “Старата икона” е песента, която стана хит. Обичам и всички песни, които сме изпели. Те са като наши деца...

Позволявам си да кажа, че аз избрах мелодията на “За любовта е полезно”. Краси създаде музиката, а аз я почувствах. Допълваме се взаимно...

- Да, така е, винаги трябва странично ухо - потвърждава Краси и си признава, че Вили е не само негова муза, но и често коректив. 

Разбира се, всеки от нас има лично виждане, но още едно ухо винаги е от полза. Едно време композиторите са пишели мелодията по стихове на легендарни поети. Но трябва да го видиш, да го почувстваш. 

Тончо Русев (светлина на душата му), и не само той, много наши творци успяват да видят в поезията, в един стих потенциал. Взимат дори строфа и правят страхотна песен. Майсторлък е да усетиш коя песен ще стане хит. За изпълнителите важи същото. Лили Иванова, която има безпогрешен нюх, усеща кога една песен е за нея и ще стане хит. Много други певци минават през тази песен, но не я усещат...

Аз съм уцелила музиканта и композитора,смее се Виолета, но сериозна, допълва: 

- Ако не беше Краси, аз може би отдавна щях да съм спряла да се занимавам с пеене. Всъщност той твори всичко, а аз съм негова изпълнителка.

Много обичам деца и си мисля, че може би щях да се занимавам с педагогика, въпреки че детските ми мечти бяха свързани със сценични изяви. Покрай “Златният Орфей” често изнасях концерти пред приятелчетата ми.

- Как прекарвате свободното си време?

В.: Пътуваме семейно, срещаме се с приятели, а напоследък гледаме заедно романтични филми. Имаме си, разбира се, и своето лично пространство. Краси работи повече както за дуета ни, така и за други изпълнители. 

К.: Да, аз се затварям за по три-четири дни в студиото ни, имам условия там. Вили понякога не ме разбира. Там се затварям, сутрин ставам рано и започвам да работя, не се разсейвам и съм по-продуктивен. 

Вкъщи като се събудя, се замотавам, имаме две кученца - извеждам ги на разходка и докато се обърна, е станало обяд. Аз се изморявам вече, не съм на 20 години...

- Краси, кои са основните проблеми, които съпътстват нашите музиканти?

- Останал съм с впечатлението, че нашите медии - радиа и телевизии, ненавиждат българската музика. 

Това е проблем в България - ние сме чуждопоклонници

Гърци, сърби, французи, италианци на първо място слушат собствената си музика и после всички останали. При нас е обратното и това е жалко.

Националната телевизия, която се издържа от нашите данъци, както и БНР, трябва да пускат основно български изпълнители и да представят наши национални творци. 

Колко години минаха, а нашите депутати не гласуваха нито един закон в тази посока. Жалко е, че в България нещата не вървят - не само за хората, които правят изкуство, а въобще. Сега, с този План за развитие и възстановяване от Европа какво става - нищо. Ясно е, че с тези пари ще ти налагат какво да правиш, как да се развиваш. 

Но истината е, че тези пари не стигат до бизнеса и до обикновените хора, които работят. Жалко е, че всеки, който влезе във властта за месец - два, става част от схемата. Ми, хора, аз съм се развил, имам нужда да мога да работя. Това е!

- Нова година мина, какво си пожелахте, какви са плановете ви за 2023 г.?

К: Тази година, след като имаме нови песни, решихме да направим и няколко концерта из цяла България. На последния ни концерт в Русе миналата година усетихме любовта на публиката, разбрахме, че имат нужда от срещи на живо. Тези хора дишаха с нас, знаеха песните ни, а атмосферата беше невероятна. Вълнуваме се, иначе не би имало смисъл... Хубаво е да пееш в зала с публика - зарежда с много положителна енергия. 

Щрихи към биографията

Пианист, аранжор и композитор, Красимир Гюлмезов завършва музикалното училище с виолончело, като свири на струнни и клавишни инструменти. 

На 24-годишна възраст той печели “Кристалния камертон” в Полша за аранжимента на песента “Този прекрасен свят”, представена от група “Домино”, в която се запознава с бъдещата си съпруга Виолета. През 1990 г. двамата създават дует “Шик”. От първата им песен през 1991 г. - “Обич”, остават с 5 албума и хитове като “Не мога без теб”, “Където няма студ” и “Просто те обичам”. Двамата музиканти са работили известно време като дует в Скандинавието и Кипър.

Лили Иванова, Нели Рангелова, Веселин Маринов, Росица Кирилова, Георги Христов, Орлин Горанов, Мариана Попова, Николай Манолов и дует “Шик” имат в репертоарите си песни на Красимир Гюлмезов. Грандамата на българската популярна музика Лили Иванова е изпяла 5 песни на композитора, сред които и “За тебе бях”. Нели Рангелова е певицата, за която той е написал най-много шлагери (около 20). Някои от тях са “Що ли те чакам още” и “Може би”, както и два дуета с Георги Христов - “Една любов” и “Кристален свят”.

Поли БОЯНОВА