Две паралелни спецакции срещу разпространението и притежанието на наркотични вещества са проведени от служители на областната дирекция на МВР в Пловдив в понеделник.

В рамките на едната операция, под наблюдение на Окръжната прокуратура, разследващи от отдел „Криминална полиция“ иззели над 1200 грама марихуана, 20 грама кокаин, електронна везна и парична сума от апартамент в квартал „Кършияка“.

По случая е образувано досъдебно производство по чл. 354а, ал. 1 от НК. В полицейския арест са били отведени 24-годишна жена и мъже на 21 и 25 години.

С прокурорско постановление срокът на задържане на последните двама е удължен до 72 часа. В хода на другата акция полицаи от Шесто РУ извършили претърсване на адреса на 38-годишен криминално проявен и осъждан мъж от квартал „Столипиново“.

Там били открити над 80 пакетчета амфетамин с тегло близо 60 грама, около 14 грама марихуана, пари, електронна везна и други веществени доказателства за осъществяваната незаконна дейност.

По разпореждане на Районната прокуратура срещу пловдивчанина е образувано бързо производство по чл. 354а, ал.3 от НК. След първоначално 24-часово задържане, той е отведен в ареста за срок до 72 часа.

От свои източници БЛИЦ научи, че дилърите са изградили добре работеща организация, която включва закупуване от други градове на дрога. Те са били кокаин, трева и синтетични наркотици. Наетата квартира в кв. "Кършияка" е била използвана от вип клиенти, на които са били предоставяни помещения и им е била продавана дрога, която те са използвали на място.

Операцията е реализирана след продължително наблюдение на ченгетата от Криминална полиция Пловдив.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ