Стожер на едно голямо стопанство на 200 метра над Аврамови колиби, там, най-горе в планината, е дядо Мехмед Тибер. На младини е бил шофьор на камион, но след това се отдал изцяло на работа във фамилното стопанство. 

А в него работят дъщеря му Айше и зетят Али Купенови. Помагат им и трите им деца. Дядо Мехмед е толкова отдаден на отглеждането на селскостопанските им животни, че ако се случи някоя животинка да заболее, той не се отделя от нея, гледа я, грижи се като за дете, докато оздравее.

Много обича животните и е тясно свързан със стадата им. А там, горе в планината има всякакви животни - коне, овце, крави, кози, кучета, кокошки, котки, всичко, каквото може да се отгледа в едно частно стопанство. То е във високопланинското село Аврамово с предишното име Аврамови колиби, където минава теснолинейката по линията Велинград - Добринище през изключително живописни места.

Гарата Аврамови колиби е на 1267 метра надморско равнище и е най-високата на Балканите

Още по-нагоре над селото е цялото стопанство на дядо Мехмед и на семейство Купенови. 

Айше и Али Купенови

Възрастния човек можете да срещнете на пазара в Костенец във вторник и в събота, там предлага част от селскостопанската им продукция - от изключително чиста природа. Тяхното стопанство ползва около 200 дка разпокъсани площи на ливади и пасища, които косят, прибират окосеното сено за изхранване на животните през зимата.

В целогодишната и денонощна работа в стопанството се труди цялата фамилия. Млякото се изкупува от мандра и се преработва на ишлеме, стопаните получават сирене, кашкавал и извара с отлично качество. Тече сезонът за събиране на гъби и диворастящи плодове - горска ягода, боровинки, малини, къпини.

Една част семейството си ги бере, друга изкупува от хората в селото, които също събират плодове и гъби из горите. Али и Айше ги продават на пазара на Римската стена в столицата, а онова, което остава, затварят в буркани за зимнина. 

Продуктите им бързо свършват, купувачите питат за още и поръчват нови количества. Освен с животните, от десетина години Али се занимава и със земеделие - отглежда картофи, всякакви зеленчуци, има градини с овошки.

На сергията им на пазара сега е изобилие. Всеки сезон предлагат от онова, което дава природата. Много от клиентите им отиват чак горе при тях в планината да си купят на място от сиренето, кашкавала, зеленчуците или плодовете. А дядо Мехмед посреща всеки с усмивка и с щедростта на планинеца от там, най-горе, където обитават орлите.

Христо КИРИЛОВ