Не желая да давам обяснения. Това каза пред съда Радослав Николов-Рачо, който е сочен като най-близкия до лидера Димитър Желязков-Митьо Очите в организираната престъпна група за изнудване и палежи, която според прокуратурата действала в Слънчев бряг, Несебър, Бургас и Ямбол, пише "Флагман". 

В понеделник делото тръгна с разпит на първите свидетели.

Не разбирам обвиненията по чл. 213а (от Наказателния кодекс), нито как са представени. Тези хора уж са изнудвани от мен, а те не ме познават, нито аз ги познавам, каза Рачо по отношение на Атанас Симеонов и Йордан Йорданов. Последните двама са бизнесмени и са частни обвинители - те бяха извикани като свидетели в Специализирания наказателен съд.

Поръчвал съм палежи?! Не мога да свържа това в моята глава. Не желая да давам обяснения, отсече още Радослав Николов при встъпителното си слово пред съдебния състав.

По-късно Рачо пак намери повод да спори по обвинението, като този път се заяде с тримата прокурори в залата.

Аз разбирам идеята да върви процесът. Но за какви палежи ще ме съдите? Аз тези хора не ги познавам, каза „дясната ръка“ на Митьо Очите.

След това той се обърна към прокурорите: Не съм толкова умен, колкото вас. Кой е най-умен от вас тримата, да ми обясни?

Дамата в триото обвинители му отвърна ядосано: В диалог няма да влизам с Вас! Прокурорката се обърна към съдебния състав, като призова: Направете забележка на подсъдимия! Съдия Лилия Георгиева обаче не реагира.

Повечето подсъдими твърдяха, че не разбират обвинението, на което обаче съдията отговори, че възраженията им са „изцяло неоснователни“.

Това касаело съществото на делото, което предстояло да се изяснява в съдебното производство. Освен това подсъдимите можели да се консултират с адвокатите, ако не разбират нещо – затова и правата им не били нарушени.

Радослав Николов седеше на първия ред до сочения за лидер Митьо Очите.

Направи впечатление, че Рачо от време на време си водеше и записки в специална тетрадка.