Гневен коментар публикува българският евродепутат Ангел Джамбазки след решението на Европейския парламент за спорния пакет „Мобилност“.
 

Както БЛИЦ съобщи, транспортната комисия в Европейския парламент отхвърли днес предложението пакетът „Мобилност“ да бъде изтеглен от Европейската комисия.
 
Ето какво написа по този повод евродепутатът от ВМРО:
 
„Как умира демокрацията?
 
Днес на извънредно заседание на комисията по транспорт и туризъм в Европейския парламент беше отхвърлено искането за връщане на текстовете от Мобилния пакет в Европейската комисия.
 


Така за пореден път Европейският парламент се подиграва с интересите на работещите в транспортния бранш от Източна и Централна Европа.
 
Днешното гласуване дойде след положените усилия на група европейски представители от страните от региона, представляващи различните политически групи.
 
Самата процедура беше проведена по чл. 61 от правилника за дейността на Европейския парламент, който се отнася до повторното сезиране на Парламента след произвеждането на парламентарни избори.
 
До този момент никой не беше използвал тази процедура, но благодарение на нашите усилия, успяхме да я използваме.
 
За съжаление нашите колеги от Западна Европа за пореден път бяха абсолютно решени да се изплюят върху демокрацията, правото на движение и свободна икономическа инициатива и върху самата идея за единния пазар.
 
Новите депутати в комисията ТРАН, бяха наплашени от председателя Карима Дели, че повторното сезиране на Парламента ще означава започване от нулата. Сякаш няма нужда точно от това.
 


Това досие е скандално от самото начало и така ще остане докрай. Гласуването днес беше шанс да се даде едно ново и разумно начало на трите документа от Мобилен пакет I.
 
Заради безпринципността на зелените (които подкрепиха ненужното разкарване на стотици хиляди камиони), германските християндемократи (които уж защитават свободния пазар) и социалистите (които искат повече Европа, само когато става въпрос за правата на хомосексуалните калинки) стотици хиляди работници в сектора от Източна Европа са в риск да загубят работата си и да емигрират.
 
Вероятно на следващото заседание на комисията по транспорт и туризъм ще бъде даден мандат за влизане в преговори с другите две институции.
 
Сега топката е в Съвета, който по време на междуинституционалните преговори трябва да завърши финалната версия на текстовете. Апелирам българските представители да се борят със зъби и нокти за отпадането на проблемните за нас текстове“.