Дъждовете през последните седмици са напът да съсипят добрата реколта от череши, опасяват се производители. В същото време обаче цената на сладкия плод става все по-изгодна, тъй като сега е сезонът, пише "Труд".


Само за последната седмица цената на едро на черешите е намаляла с 87 стотинки за килограм и те вече се търгуват средно по 3,31 лева, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Предлагането обаче не е голямо, именно заради дъждовете през последните седмици и затова в магазините и по пазарите за крайните клиенти цената им продължава да е значително по-висока - средно около 5 лева лева за килограм.

На едро производителите от фермите доставят и при 4,50 лева, показват обяви основно в социалните мрежи. Въпреки че на борсата ягодите са по-скъпи - средно 3,36 лева за килограм, реално на пазара за крайния потребител цената им е по-изгодна от тази на черешите и върви с по около 50 ст. или левче по-малко, тоест предлагат се за около 4 - 4,50 лева за килограм.

През последната седмица поскъпват и доматите, както оранжерийни, така и вносните, показват данните на ДКСБТ. Тези от парници вече се търгуват с 10,4 на сто или 21 стотинки повече спрямо първата седмица на месец юни.

Цената им на едро е 2,22 лева за килограм. Вносните домати са значително по-евтини и се предлагат срещу 1,72 лв/кг. Въпреки че те също поскъпват, макар и с под 4 стотинки за килограм. За любителите на шопската салата обаче вселената е намерила баланс, тъй като краставиците - оранжерийни и вносни, поевтиняват съответно с по 16 и 11 стотинки за килограм.

Пресните картофи вече се търгуват на едро на цени под левче, за разлика от предходната седмица, сочат данните на ДКСБТ. Цената им на борси и тържища е 90 стотинки или с 13,5 на сто по-изгодно в сравнение със седем дни по-рано.

Сред основните хранителни продукти, които поевтиняват през изминалата седмица, макар и само с по няколко стотинки, са още кравето сирене и това с растителни добавки, маргарин, лимон, ябълки, ягоди, стари картофи, моркови и зеле.