Едногодишни условни присъди с изпитателен срок три години получиха двамата турски рибари - бракониери – братята Енгин и Заим Ерджан, които на 17 април нарушиха българските териториални води при бракониерски риболов и предизвикаха ръкопашен бой, в който загина третият им брат, съобщи кореспондентът на БЛИЦ в Бургас.
Към двамата бяха повдигнати обвинения "за нарушение на обществения ред и съпротива на служебно лице" и "за навлизане и риболов в чужди териториални води без разрешение". Братята Енгин и Заим Ерджан отрекоха обвиненията. Те не се признаха за виновни, твърдейки, че тяхната лодка се намирала в турски териториални води, а българските граничари се опитали я изтласкат към българската морска зона. Полицай Николай Петков, който получи тежки наранявания по ръцете в схватката с бракониерите, предяви граждански иск за 5 хиляди лева към Заим Ерджан. Районният съд в Царево присъди, че Ерджан трябва да плати 500 лева на граничен полицай Николай Петков, когото рани с канджи по време на схватката.
В схватката на 17 април бургаският граничен полицай Михаил Цонков простреля смъртоносно третия брат Ялчън Ерджан и беше обвинен в „убийство по непредпазливост". По-късно Общинският съвет удостои граничните полицаи Михаил Цонков, Живко Петков и Николай Петков със званието "Почетен гражданин на Бургас" за защита границите на Република България и Европейския съюз.
По време на инцидента, разиграл се в български териториални води, тримата турски бракониери отказаха да се подчинят на заповеди, биха с канджи граничарите и се опитаха да пробият тяхната щурмова лодка.
Скоро приключва предварителното производство срещу полицай Михаил Цонков. Разследването се води за “убийство по непредпазливост”.
Марина Шиварова, БЛИЦ