Как Цветомир Найденов и Боян Найденов създадоха efbet

Собственици на ефбет са братята Боян и Цветомир Найденови – Цеките. Двамата създават компанията през 2006 година. По времето на основаването си тя е първата българска платформа за онлайн залози. Лиценз за тази дейност Цеките получават в Малта. Първоначално сайтът им е известен като BalkanBet, но през 2011 г. е преименуван в efbet. Платформата предлага две секции, едната от които – за спортни предвиждания, а другата – за казино игри.

Наред с виртуалната хазартна платформа компанията притежава и верига от наземни казина. Към момента игралните зали са близо 80, разположени в почти всички квартали на столицата, във всички големи градове и в десетки от средните и малки населени места.

От Еврофутбол към ефбет
Преди да създадат собствена бетинг компания, Боян и Цветомир Найденови имат дългогодишен опит в хазартната сфера. Макар и по това време съвсем млади, двамата помагат на баща си Стефан Найденов от първия ден на създаването на Еврофутбол. „В началото“ - спомня си Цветомир Найденов – „започнахме с капитал 9000 долара, няколко цветни флумастера и тефтер, в който баща ми отбелязваше резултатите от срещите.“. Първите разигравани залози са били приятелски, а следенето на резултатите от мачовете в чужбина – по радиото. После обаче Стефан Найденов създава първия у нас частен букмейкър Еврофутбол, който само за няколко години надминава по приходи многократно дотогавашния монополист в спортните залози Тото 1. Пунктовете на Еврофутбол стават стотици, а съдружник на Цеките е и Васил Божков.През 2003 г. обаче Цветомир и Боян Найденови забелязват, че бетинг бизнесът се ориентира към интернет и решават да пренасочат усилията си в тази насока. Дълго време ефбет и Еврофутбол се развиват паралелно, но през 2019 на сайта на efbet ясно е уточнено, че компанията на Цеките BroBet Limited е дружеството 100% собственик на онлайн платформата им, а не Eurofootball Limited.

Малта - европейски хъб за спортни залози
- какво е хъб

Онлайн спорните залози стават факт у нас през 2006 г., когато, както вече споменахме, е пусната в действие платформата на Цветомир Найденов и Боян Найденов. Но защо избират да получат лиценза си в Малта? По това време подобен лиценз е непознат за България, а членката на ЕС Малта се е оформила като своеобразен хъб за спортни залози на Стария континент. И ако в техническата терминология „хъб“ е концентратор, който получава и разпространява сигнали по различните си входове, то в контекста на хазартния бизнес Малта е място, където мнозина от европейските оператори получават своите лицензи за развиване на хазартна дейност.

В последствие ефбет получава своя лиценз за онлайн хазартна дейност и от Българската комисия по хазарта – отново първи за страната. И до момента обаче седалището на компанията BroBet Limited е в Малта, докато централата ѝ е в София.
През 2020 г. efbet планират реализацията на онлайн платформа от напълно нов тип, непозната до момента за България. Предвижда се и развитие на веригата от казина с откриване на нови обекти у нас и в чужбина.