Около един милион българи и румънци заминаха в последните 4 години да търсят работа в по-богата част на Европа, но Великобритания до голяма степен избягна притока на имигранти, като наложи ограничения, сочат данни на ЕС, пише британският в. "Таймс".
Европейската комисия призова британското правителство да премахне ограниченията с аргумента, че т. нар.  полски водопроводчик и другите имигранти от новите страни в ЕС са подпомогнали британската икономика, без това да доведе до намаляване на заплащането или да отнемат възможностите за работа на местните граждани.

Министрите трябва да решат до края на декември дали да запазят забраната за работници от България и Румъния за още три години.
Правителството не успя да постави ограничения пред имигрантите от десетте страни, които се присъединиха към ЕС през 2004 г., и така допусна масов и неочакван приток на имигранти, предимно поляци, което пък доведе до налагане на забрани през 2007 г. пред българите и румънците.
Официалните данни показват, че броят на българите и румънците, които живеят в Испания, се е повишил от 490 000 през 2005 г. до 843 000 в края на 2007 г., а в Италия - от 315 000 до 431 000. Във Великобритания при наложените ограничения от правителството техният брой се е повишил от 28 000 на 37 000. /БЛИЦ