Знаете, че на всички обсъждания на преговорната рамка в последните няколко седмици България изразяваше една и съща позиция и няма да одобри преговорната рамка. През март месец България се съгласи РС Македония да започне преговори. Това заяви външният министър и вицепремиер Екатерина Захариева в сутрешния блок на БНТ. 

"Това, което се случва в публичното пространство в Северна Македония е страшно подвеждаща информация. Днес няма да се случи нищо по-специално и няма да се съгласим, докато не видим притесненията ни в рамката - придържане на формата за езика, пътна карта и изричен текст, че няма да се поддържат под никаква форма претенции за македонско малцинство в България", допълни тя.  

"Още миналата година се подписа протокол и се подчерта къде трябва да се навакса. Многократно сме изразявали тези притеснения. Още миналата година, по предложение на правителството, народните представители одобриха в абсолютно мнозинство позицията ни", обясни Захариева. 

Според нея отношенията ни със Северна Македония изглеждат трудни, но те не са.

"Българската дипломация няма да води политика на очерняне на съседната държава. Ние излагаме проблема. Една държава кандидат за член трябва да изпълнява договорите, които е подписала. Нашият въпрос е различен и сложен, защото е свързан с генезиса на държавата. Не искам отношенията ни да се влошат, но няма да дадем доверие за бъдеще време. Искаме да видим конкретни действия", каза външният министър.

Вицепремиерът коментира и заявлението на македонска партия, че ще я обявят за персона нон грата:

"Никак не реагирам. Искат да обявяват мен, Каракачанов и Ковачев, че не казваме "да" на преговорната рамка. Има някакво противоречие. Няма извиване на ръце" 

Попитана дали Северна Македония има място в ЕС, тя заяви:

"Ще има място, когато е готова. Този процес е дълъг и го знам от опит. Ние също минахме по този път. Нека те при първата трудност да не бъдат толкова емоционални и да не се отказват, защото тепърва им предстои трудното. Това е моят призив към колегите. Когато успокоят страстите и се започне да се мисли по-разумно, а не толкова емоционално и се вгледат какво пропускат, не мисля, че ще загубят нещо."

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ