След като парламентът събра кворум на ръба, за да започне работа в петък сутринта, от ГЕРБ предложиха на направят поименна проверка на кворума.

Тя може да бъде направена веднъж по време на заседание по решение на председателя на парламента или по искане на парламентарна група, съобщава "Дарик".

Веднага след като бе взето решение за проверка на кворума, от БСП и ДПС побързаха да напуснат залата, за да не бъдат преброени и записани.

Цвета Караянчева обаче побърза да запише имената на някои депутати от опозицията, които все още физически се намирали в залата. Сред тях бяха Кристиан Вигенин, Георги Свиленски, Филип Попов, Димитър Данчев, Иван Ченчев, Хамид Хамид, Нигяр Джафер, а накрая Караянчева обяви, че кворум е от 130 депутати.

Това обаче разгневи БСП и ДПС, които обявиха поименната проверка за нелигитимна. Те поискаха имената им да бъдат премахнати от списъка, тъй като са били забелязани при излизане от залата, но не са искали да бъдат регистрирани. Припомняме, че опозицията от седмици не се регистрира сутрин в пленарната зала.

 "Кворумът ви не е легитимен в момента. Това е абсолютна измама. Не искам да ви осигурявам кворума", скочи червеният Таско Ерменков.

"Лично аз видях, както и над 100 народни представители, вашето тяло беше в тази зала", отговори пък председателстващият заседанието Валери Симеонов.

"Моето тяло беше тук, изказах се дори, но преди да започне проверката", включи се в дебата и Хамид Хамид, който настоя, че е бил записан в списъка, тъкмо когато е напускал залата.

"Вашето тяло беше тук, когато започна проверката. Мислено може да не сте били тук", продължи да настоява Симеонов.

"Това ви е проблемът, че гледате телата, а няма народни представители да гласуват. С този кворум ли ще излезете пред гражданите, че сте приели бюджета", попита и Георги Свиленски.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!