Оставката на Калоян Топалов от СГС е изненадваща! Престъпната структура е освободена от своя диктатор! Защо точно сега Топалов реши да направи бягството на живота си от съдебната система? BNews обобщи безчинствата, които Топалов е правил по време на своята власт в СГС.

Ето какви разкриха от BNews:

"В съда има изградена мрежа от интереси, които във времето се ръководят по няколко линии. В текста ще срещнете най-вече имената на добре познатите – Калоян Топалов вече бивш шеф на СГС и Лозан Панов, шеф на ВКС. Питате се защо – и това ще ви разкажем…

В средите на СГС се говори отдавна за действията на скандалния Топалов и фактите, които сега ще извадим наяве. Оказва се, че СГС бива превърнат в престъпна структура, ръководена с цел обслужване на интереси. Работа под страх, работа под натиск и давление. „Страшно много хора я искаха тази оставка. Сега обаче тя е малко изненадваща и нелогична. И аз, и много други съдии сме подавали сигнали до съответните органи по отношение на неговата работа – масовите уволнения, които той прави, за да разчисти свободни места за близки от неговото обкръжение, най-вече от Съюза на съдиите и от районния съд“, каза пред BNews инж. Ташко Ташев.

За вмешателствата на Топалов в делата може да се говори с дни. Той не е играл на дребно и със силна ръка е раздавал нареждания на съдии как и в чия полза да се решават определени дела. Срещу Топалов има и сигнали от съдии за натиск над тях. До момента обаче той не е подведен под отговорност. По всичко е ясно, че Топалов вероятно е имал информация от „високо ниво“ и хвърля оставката си преди да бъде „опраскан“. По всичко личи, че е бил предупреден какво ще му се случи и е предприел светкавични мерки. „За да иска да напусне така бързо, явно иска да избяга от това да не му бъдат създадени дисциплинарки, както се случи с Владимира Янева и да бъде осъден и да му се държи сметка за всичко, което той е направил“, допълни Ташев.

Откакто е на поста си, Топалов действа на принципа уволнявам, за да назнача своите. И така като сложи точните хора, може да ги ръководи като техен благодетел, а те чинно да изпълняват. Съдиите са шокирани от терора, който той налага над колеги, които са работили добре с предните ръководства и ако се появи негов човек, то той веднага бива назначаван.

„Калоян Топалов и Лозан Панов трябва да бъдат възпрени в опита си на овладяването на двата съда и масовите уволнения. Това е арогантност да се хвалиш с нещастието на уволнените и назначаването на своите близки“, каза Ташев. С лека ръка Ташев бива изхвърлен от Топалов, въпреки своите дълги години стаж в СГС и това, че е създал и компютъризирал мрежата в СГС. За Ташев има забрана от страна на Топалов да бъде и вещо лице: „Това, ако не е вмешателство?“

Оказва се, че в престъпната структура има и шуробаджанащина. Пипалата на Лозан Панов остават в СГС и съвместно с Топалов назначават свои компютърни специалисти в софийския съд, за да упражняват съответния контрол. Кумът на Топалов - Владимир Йорданов е сред скандалните назначения, а в сектор IT са спуснати Анчо Димитров и други двама, за да може да бъдат „контролирани пряко“. Оказва се, че престъпната групичка Панов – Йорданов – Топалов е разперила пипала. Още по времето, когато е бил съдия в СГС, Панов е раздавал листчета на колеги - съдии как да бъдат решавани определени дела и е лобирал за определени кръгове.

„Г-н Лозан Панов, познаваме се много добре, напуснете ВКС и съдебната система, както Топалов. Нямате моралното право да ръководите този съд и да правораздавате в тази съдебна система“, заяви Ташев".