„Спасяването на дете е единичен случай, да не омаловажаваме работата на колегите. Благодарен съм за високото отличие, с което бях удостоен, това е плод на усилията и работата на целия екип. Човек не може да свърши нещо сам-искам да изразя благодарност за подкрепата на ръководството в последните години“. Това коментира на среща с медиите Стойчо Яковски в Пловдив. Вчера на официална церемония в столицата той бе обявен за полицай №1 на 2018 година.

Извънредно и първо в БЛИЦ! Инфарктна ситуация с малко детенце пред очите на шефа на полицията в Пловдив (СНИМКИ) 

 


Той получи най-големия годишен приз на фондация "Доверие и закрила" и МВР за служители от системата. Наградата му бе връчена лично от министъра на вътрешните работи Младен Маринов. Освен купата и грамотата, 41-годишният автоконтрольор от Пътна полиция - Пловдив получи и кортик, лично от главния прокурор Сотир Цацаров. На ножа е гравирано името на обвинител №1.


Стойчо Яковски обра аплодисментите на цялата страна, когато на демонстрации в Пловдив на Силите за специални операции без да се замисли за миг, спаси малко момченце. Детето наблюдаваше демонстрациите заедно с родителите си, глътна си езика, вероятно от превъзбуда. Майката отчаяно се развика за помощ, притекоха се шефът на полицията и зам.-министърът. В този момент Стойчо Яковски вече действаше, направи изкуствено дишане на малчугана и го върна към живота. 


„ Полицай Яковски беше в непосредствена близост до мястото, с увереност и спокойствие успя да предприеме действия - първо, да успокои родителите, и второ, да спаси детето", обясни директорът на ОДМВР-Пловдив ст. комисар Атанас Илков. 

"Това не би трябвало да се разглежда като сензация, ние сме обучени и продължаваме да се обучаваме за оказване на първа помощ на пострадалите и го правим ежедневно, помагаме постоянно", каза полицай Яковски. 

41-годишният автоконтрольор от КАТ е женен и има 10-годишна дъщеря. Когато тя разбрала за наградата, му казала "Браво", похвали се полицаят. Той научил за номинацията преди седмица, но не очаквал, че ще изберат именно него. Затова бил изненадан по време на церемонията. 

От 25 години Яковски тренира българското бойно изкуство Да Дао. Той води курсове по самоотбрана за деца и жени и има черен колан.Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ
Оператор: Любомир БАКЪРДЖИЕВ, БЛИЦ