Пробутват ни разтопен шоколад по магазините. За това алармира д-р Андрей Велчев, председател на Сдружението за достъпна и качествена храна.

По думите му основната причина за това е, че сладките изделия не се съхраняват в хладилници.   

За последните два месеца в организацията на Велчев са получени 22 сигнала. Те са от различни места - София, София-област, Боровец, Велинград, от морето оплакванията са едва 2-3 за разлика от миналата година, когато ни продаваха разтопени сладоледи.

„Най-големият проблем е, че дори когато установите, че продуктът, произведен от какао или мляко – всички видове вафли, протеинови барчета и шоколади, е разтопен, управителите на веригите отказват да ви възстановят парите.

Търсят вината във вас, че докато сте го държали в ръка до касовата зона, се е размекнал или се е разтопил от друг продукт, който сте купили от топлата витрина“, посочва той пред „Телеграф“ .

Д-р Велчев недоумява защо по този начин се отнема изконната ценност на потребителя да му бъде възстановена сумата за продукт, който не одобрява.

Експертът подчертава, че когато веднъж се разтопи дадено сладкарско изделие, то променя качествата си, а шоколадите и бонбоните побеляват.

„Тук говорим за стоки, които не са изложени на пряка слънчева светлина, а в близост до вратите на магазините, където вентилацията не смогва да ги охлади. Наши членове обиколиха магазините и установиха, че проблемът е налице и не е само от началото на лятото“, коментира той.

От думите му става ясно, че това се случва, когато сладките изделия се намират на гърба на хладилник, който излъчва топлина.