Пластмасовите прибори за хранене, чинийките, сламките, бъркалките и клечките за уши вече са забранени на територията на целия Европейски Съюз. Оказва се обаче, че техните заместители може да се окажат изключително опасни за здравето и дори да предизвикат рак, предава Нова тв. 

За малкия бизнес това определено ще бъде предизвикателство. Благовеста Павлова, която е предприемач и дистрибутор на Непалски чай, е въвела екологично чисти опаковки още в началото на своя бизнес.

„Използвам метални кенчета, които могат да се рециклират лесно. Могат да се използват и за съхранение на нещо друго. Следващата стъпка, която планираме, е да ограничим поръчката на капачки”, сподели тя.

Според нея, въпреки, че нестандартната опаковка оскъпява продукта, но по този начин може да се подкрепи локалния бизнес.

„В резултат на изключителното бързане след забраната на пластмаса в ЕС, сега пазарът предлага стихийност и хаос. Започнаха да прииждат алтернативи, основно от Азия.


В някои продукти се съдържат химикали, които кореспондират с храните, а това е опасно за здравето” коментира Богомил Николов от „Активни Потребители“ в ефира на „Събуди се”.

Той посочи, че няма регламент за спойващи вещества, които са безопасни. Тепърва трябва да се нагоди и законодателството, за да се предпазят потребителите.

„Пазарът изобилства от най-различни измамни практики. Част от продуктите, които претендират, че са 100% бамбук, всъщност са примесени с пластмаса и добавки.

Те обаче претендират за 100% екологичност, за да привлекат потребителя. В Западна Европа в момента дебатът е изключително актуален.

И в България започваме да говорим за това нещо”, обясни Николов.

Според него големият проблем е, че няма регламент, който да спира тези опасни продукти още на границата.