Убийството е професионално направено. Теренът позволява изстрел от близко разстояние от скрита позиция, което е безопасно за стрелеца.

Има широка възможност за различни пътеки за скрит отход от атентата“, каза доц. Милен Иванов, бивш ректор на Академията на МВР.

Доц. Милен Иванов

„Моето мнение е, че изстрелът е направен без оптика. Разстоянията са къси – не повече от 100 метра, а един добре подготвен стрелец може да произведе сигурен изстрел в малка цел“, добави той в сутрешния блок на bTV.

Никой не ходи да извършва атентати с телефон в джоба. Обхват нямат и жертвите.

Няма как да им се окаже бърза помощ.

Странно е професионалист като Алексей Петров да допусне такъв начин на живот, който да бъде лесно предвидим и изчислен от евентуален атентатор. За да се направи засада на такова място, трябва да знаете, че целта ще дойде и се разхожда често“, обясни доц. Иванов.

На такова разстояние, на което охранителите са се намирали, е абсурдно да се вземат мерки. Срещу такъв стрелец, най-вероятно дългоцевно оръжие, няма какво да се направи.

При такива атентати се използват популярни оръжия, които лесно могат да бъдат набавени. Най-вероятно оръжието е клонинг на автомат „Калашников“ или ловна карабина“, посочи той.

Доц. Иванов обясни, че може да се предположи, че има свързаност между убийството на Къро в Южна Африка, смъртта на Ангел Христов и убийството на Алексей Петров.

„Следвайки логиката на събитията, това убийство няма да е последното. Нещо се случва в „ъндърграунда“, нещо се случва в обществото ни, за да може да има такава поредица от такива тежки престъпления“, подчерта той.

Профилът на извършителя

„Вижда се като фактология, че извършителят е професионалист, бивш военен, но не е изключено и да е ловец. В ловните среди има добри стрелци, които познават гористите местности.

Извънредно в БЛИЦ! Гореща версия за разстрела на Алексей Петров: Чужди наемници...

Скептичен съм към версията за двама стрелци. Подобни атентати се извършват от „самотни вълци. Всеки излишен човек в организацията на един такъв атентат е излишен свидетел“, обясни бившият ректор на Академията на МВР.

Според него е възможно извършителят и да е чужденец.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук