За автомагистралите е допустимо 3 см сняг, а за първокласните и третокласните пътища - 5-7 см. Обработването на пътя изисква време, за това нека хората не тръгват веднага, след като падне снегът. Да изчакат шофьорите 2-3 часа. Това посъветва инж. Георги Златев от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).
Той обясни, че под 10 градуса солта губи своя ефект и се налага пътищата да се обработват с препарати. Тяхното действие пък е възможно до минус 20 градуса. Златев потвърди, че в края на седмицата се очакват сериозни ниски температури и снеговалеж. По повод ситуацията на пътя Айтос-Карнобат в събота експертът от АПИ обясни, че това се е случило най-вече заради времето.

Пред БНТ Златев разказа, че буквално  в рамките на 15 минути се образува отново преспа. Подчерта също, че неразумността дори и на един шофьор може да предизвика задръствания. Специалистът благодари и на военните, които са излязли на пътя да помогат на бедстващите. "Да се надяваме, че чак такива преспи няма да има", пожела си инж. Георги Златев.