Хората е добре да сменят паролите на електронните си пощи и персоналния си идентификационен код (ПИК) за ползване на услугите на НАП заради откраднатите лични данни, посъветваха от приходната агенция.

Това е само превантивна мярка, няма нито една заплаха за имуществото на гражданите или пък, че някой може да вземе кредити от тяхно име, заяви шефът на дирекция “Комуникации” в НАП Росен Бъчваров, пише "Труд".

Няма причина за паника, допълни той. Но е добре хората да бъдат по-предпазливи, ако някой се свърже с тях и им иска данни за банкови карти или банкови сметки. Такава чувствителна информация не бива да се дава без значение за кого се представя човекът, свързал се с тях.

Хората е добре да предупредят и близките и роднините си да не предприемат нищо с финансови последици, преди да се свържат лично с тях. Например, ако човек получи мейл от роднина с молба “изпрати ми пари по тази сметка”, по-добре да не го прави. Не се налага смяна на личните карти заради източените данни, заявиха от НАП.

Това са потвърдили и от Агенцията по вписванията, Нотариалната камара и Асоциацията за отговорно небанково кредитиране (АОНК), в която членуват фирми за бързи кредити. Компаниите за потребителско кредитиране са предприели мерки за идентифициране на клиентите си и те не включват само лични данни, които са източени, заяви адвокат Николай Цветанов от името на АОНК.

При отпускането на кредит винаги има момент, в който служител на компанията идентифицира клиента като се среща лице в лице с него и проверява личната му карта, допълни той.

Открадването на лични данни не е достатъчно за получаване на бърз кредит с тях. С откраднатите лични данни не може да бъде продадено имущество на гражданите, като кола или апартамент. Такива сделки стават при нотариус, с нотариална заверка на подписите.

Всеки нотариус има достъп в реално време до данните за личните карти и е длъжен да се увери, че купувачът и продавачът, явили се при него, са същите от представените лични карти. Не се налага личните си карти да сменят дори и 187-те граждани, чиито пълни лични данни са били източени – имена, ЕГН и номер на личната карта. Но рискът при тях е по-голям и затова трябва да бъдат по-внимателни.

От НАП вече са се свързали с половината от тях и са ги посъветвали да сменят паролите на имейлите си.