Най-опасното място в Черно море е брегът, именно там много често се случват тежки инциденти. Това коментира пред „Фокус“ Вили Цеков от Водноспасителната служба към БЧК-Варна.

Той посочи, че основните проблеми, с които се сблъскват спасителите на плажовете, са неразбиране от страна на плажуващите на флаговата сигнализация.

По думите му този проблем е характерен най-вече за август, когато температурите са убийствено високи, но ако морето е неподходящо за къпане, става много трудно да се обясни на летовниците защо не могат да влязат във водата.

„Размишленията на средностатистическия плажуващ са следните: Аз съм си платил чадъра, пил съм три бири, ще вляза ама само до коленете. Да обаче, името на Черно море не е дадено случайно – първо защото под 200 м не може да живее нищо и второ защото спецификата му е много по-различна от тази на останалите водни басейни, които познаваме.

Тук идва и нашата добавка към практиката на световната Водноспасителната теория, а именно, ако сте забелязали на постовете им въжета, а защо е това? Защото при нас най-опасното място е брегът.

Много е важно хората да знаят, че заставайки във водата до колене – те не са на безопасност. Теоретично погледнато, човек е много по на безопасност там, където все още не е почнала да се разбива вълната.

Ще обясня и защо. През нощта ако е имало вълнение може да направи коридор, това пък дава предпоставки, когато вълните се отдръпват да минават по този коридор назад към морето. И влизайки до колене, човек може да бъде бутнат от вълната, където попадайки в коридора – водата го издърпва навътре.

Ако човек не може да плува, става сериозно. Защото колкото повече се опитва да излезе някой, толкова повече го дърпа водата навътре. Това е т. нар. мъртво вълнение“, каза още Вили Цеков.

Експертът към Водноспасителната служба даде и някои много важни съвети за хората, които изпаднат в такава ситуация.
„Най-важното е човек да не се стреми да излиза перпендикулярно на брега, а трябва да се излезе успоредно. Това са обикновено тесни коридори с 5 до 10 м. ширина.

Когато вълната се оттегля дърпа хората навътре в морето. Когато обаче сме подготвени, можем съвсем спокойно да излезем от този поток. И пак казвам, натъртвам – не трябва да се мисли, че влизането в морето до колене е безопасно“, посочи Вили Цеков.