Общата историческа комисия между България и Северна Македония постигна вчера съгласие за цар Самуил, братята Кирил и Методий, Климент Охридски и други исторически личности, за съвместните им чествания, както и за редакции в учебниците по история за 5. клас и за 6. клас.

Журналистът Любчо Нешков заяви за bTV, че това съгласие е постигнато преди 3 години, на 10 юни 2019 г.

„Тоест Македония загуби 3 години да оповести тази новина, това съгласие, което е постигнала комисията. И второто - дава отговор на причината защо в един момент отношенията ни изпаднаха в задънена улица и се стигна до налагането на това вето, отлагане на одобрението за започване на преговори.

Тоест, ние сме в ситуация да започнем там, където спряхме 2019 година и в момента искрено се надявам македонските политици, защото от тях зависи прилагането на тези решения, на това съгласие на комисията, такава е процедурата, такава е технологията съгласно договора от 2017 година вече наистина на практика, не само да оповестяват това, което се е постигнало, а вече да видим, да не чакаме 2027 година август месец, на Богородица, да ни кажат, че първият учебник с истината за Средновековието вече е факт", отбеляза Нешков.

По думите му дали в Северна Македония ще променят своята конституция и ще включат българите в нея наесен, не зависи от политическите партии и от настроенията.

„Това е записано в преговорната рамка - дали сме за или против това предишно предложение, защото това вече е факт в преговорната рамка, вече е излишен спор, защото Македония прие така нареченото френско предложение и ако иска наистина да започне истински преговорите за членство в Европейския съюз, трябва да се стигне до промяна на конституцията и вписването на българите в нея“, допълни журналистът.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук