Опитите за хакерски атаки срещу Националната приходна агенция (НАП) продължават. Новите системи обаче ги предотвратяват.

Това уверяват от агенцията. Изпълнителният директор на НАП посочи, че е имало случаи, в които е имало 1000 опити за хакерска атака за един ден и пояси, че работят заедно с ГДБОП по случаите.

Това заяви Павел Георгиев от Асоциация на етичните хакери. Това потвърди и в четвъртък директорът на Приходната агенция Галя Димитрова.

"Доскоро ние не бяхме толкова привлекателни, но този теч на данни, който стана в НАП, за който стана известно в цял свят, привлече вниманието на хакерите от цял свят към нас. 

Може би това е основната причина и за увеличените атаки към всякакви институции, не само към НАП, всякакви държавни сайтове, дори местни и общински", заяви Георгиев.

По думите му на високите нива на властта са си взели поука, че дори държавата да няма възможност сама да се справи с тези атаки, е редно да се обърне към бизнеса, към частния сектор, които да помогнат по някакъв начин в борбата с киберсигурността.