Заразените от новия коронавирус могат да имат симптоми, които варират от леки до смъртоносни. Два нови анализа предполагат, че някои животозастрашаващи случаи могат да бъдат проследени до слаби места в имунната система на пациентите.

Най-малко 3,5% от пациентите от проучването с тежък COVID-19, имат мутации в гените, участващи в антивирусната защита. И най-малко 10% от пациентите с тежко заболяване създават "автоантитела", които атакуват имунната система, вместо да се борят с вируса.


Резултатите са представени в двата доклада в научното списанието „Science“ на 24 септември 2020 г.

Те посочват някои първопричини за животозастрашаващите случаи на COVID-19. Ръководителят на това изследване е Жан-Лоран Казанова, изследовател в Медицинския институт на Хауърд Хюз в Университета Рокфелер.

Проследяването на тези вредни антитела при толкова много пациенти - 101 от 987 - беше "зашеметяващо наблюдение", споделя Казанова. "Тези два доклада дават първото обяснение защо COVID-19 може да бъде толкова тежък при някои хора, докато повечето, заразени със същия вирус са добре."

Резултатите от изследването имат непосредствено въздействие върху диагностиката и лечението, казва още Казанова. Ако някой има положителен тест, той трябва „задължително“ да бъде тестван и за автоантитела. Възможно е премахването на такива антитела от кръвта да облекчи симптомите при заболяването.

През март екипът на Казанова се опита да запише 500 пациенти с тежък COVID-19 в световен мащаб в своето проучване. До август те имаха повече от 1500, а сега имат над 3000.

Когато изследователите започват да анализират пробите от пациентите, те разкриват вредни мутации при млади и възрастни. Екипът установява, че 23 от 659 изследвани пациенти са носили грешки в гените, участващи в производството на антивирусни интерферони.

Анализът на екипа върху 987-те пациенти с животозастрашаващ COVID-19 разкрива, че най-малко 101 от пациентите са имали автоантитела срещу асортимент от интерферонни протеини. Тези антитела блокират действието на интерферон и не присъстват при пациенти с леки случаи на COVID-19, откриха изследователите.

"Това е безпрецедентен резултат," казва съавторът на проучването Изабел Майтс, педиатър в университетските болници KU Leuven в Белгия. По-рано тази година тя помогна да се запишат пациенти в проучването, да се съберат проби и различни експерименти да бъдат осъществени.

Изследвайки наличието на тези антитела, тя споделя: "може да се предвиди кой ще се разболее тежко и кой не."

По-голямата част от пациентите с вредни антитела са мъже. Мъжкият пол е по-склонен да развие тежка форма на COVID-19. Това предполага, че съществува полова изменчивост, казва Майтс.